SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A sport aspektusából nézve az elmúlt időszakban a második és a harmadik Orbán-kormány alatt nagyon sok szó esik a sportról, és nagyon sok pénz áramlik a sportba. A Fidesz teljesen irányítása alá vonta a magyar sportot, kiépítette a saját korrupcióra és sajátosan korrupcióra épülő sportirányítási rendszerét.
Elég, ha csak megnézzük a Magyar Olimpiai Bizottság vezetését, megnézzük a sportági szakszövetségeket, ahol mindenhol kormánypárti politikusok ülnek vezető pozíciókban, úgy a sportági szakszövetségek elnökségeiben, mint a jelentősebb egyesületek vezetői székeiben. Sajnos ezek a pozíciók fontos szerepet játszanak az állami pénzek elosztásánál is. Ezért mondom azt, hogy ez már a korrupció egy fajtája, hogy így próbálnak ezek a szövetségek és egyesületek pénzt szerezni.
Többször követeltük, hogy a politika vonuljon ki a sport közvetlen irányításából, de az erre irányuló jobbikos törvénymódosításokat rendre leszavazták a kormánypártok. Ettől függetlenül azonban a kérdésben hajthatatlanok vagyunk, és meg fogjuk találni a módját annak, hogy a jelenleg fennálló, a sportban tapasztalható narancsuralmi rendszert felszámoljuk, ahogy annak is, hogy szigorú állami kontrollal lehessen csak elkölteni a közpénzeket.
A legjobban mutatja az a sportág, amelybe a legtöbb pénz került az elmúlt időszakban, a labdarúgás, hogy hol is tart és hogy is működik ez a rossz és véleményünk szerint korrupt rendszer. Egy sportfejlesztési program indult el a labdarúgáson belül, ahol súlyos milliárdok kerültek elköltésre, legfőképpen stadionépítésre és csapatok üzemeltetésére. Így lehetett az, hogy egy kis falunak is van most már olyan labdarúgó-stadionja, amelybe egyébként örömmel lehet bemenni.
Felépítették ezeket a stadionokat, és most nézzük meg - hátha valaki nem tudja -, hogy miből áll egy stadion. Először is áll egy játéktérből, amelyen a csapatok játszanak, áll a klubházból, az öltözőhelyiségből, amely az adott egyesület vezetőségének a fellegvára, és áll a lelátóból, ahol a szurkolók, a nézők helyezkednek el. Gondolom, azért építették ezeket a létesítményeket, hogy ott valóban nézők és szurkolók legyenek. Ehhez képest mit tapasztalunk? Azt tapasztaljuk, hogy a 10. fordulóban a leglátogatottabb NB I-es mérkőzésre, a Haladás-Vasas meccsre 4085 néző volt kíváncsi. S hogy ezt nézettségben melyik sportág verte? Egy teljesen tradicionális, történelmi magyar sportág, az amerikai foci, ahol a magyar-cseh mérkőzésen 4500-an voltak. Akkor kérdezem én: jól működik ez a rendszer? Valószínűleg nem, hiszen azok a fideszes vezetők, azok a kiskirályok, akik felépíttették ezeket a stadionokat, most azon dolgoznak, hogy ezekben a stadionokban ne legyen néző. Nem is érti az ember, hogy ha van egy 20 ezres stadion, miért jó az, ha abban nincsenek nézők.
Mi kellene ahhoz, hogy nézők és szurkolók töltsék meg a lelátókat? Ezen kellene dolgozni, ha már súlyos milliárdokat öltünk bele ezekbe a projektekbe. Tehát mi kellene ehhez? Kellenek létesítmények, amik most már kezdenek adottak lenni. Aztán kellene az, hogy a szurkolókat ne elüldözzék a lelátókról, ne bűnözőkként tekintsenek rájuk, hanem örüljenek annak, hogy még vannak olyan emberek, akik ilyen teljesítmény mellett ki szeretnének menni a labdarúgó-mérkőzésekre, és ezeket az embereket szolgálják ki. Természetesen, ha vannak olyan renitens, törvényszegő emberek, akik egy-egy mérkőzésen rendet bontanak, azokat meg kell büntetni, felelősségre kell vonni. De ennek nem az a módja, hogy eleve megnehezítjük azt, hogy ezek az emberek bemenjenek a stadionokba, hanem az a módja - ha már képviselőtársaim állandóan különböző példákra hivatkoznak -, hogy az angol példát kellene követni.
Mondok egy eklatáns példát. A Ferencváros Üllői úti stadionjában 350 kamera van, és ez a 350 kamera a pálya és a nézőtér minden egyes szegletét belátja. Tehát nem megnehezíteni kellene azt, hogy oda bemenjenek az emberek, hanem egy olyan rendszert kell kiépíteni, ami a kamerarendszer által adott, hogy ha ott valaki bármilyen bűnt elkövet, akkor azt utána felelősségre lehessen vonni. De ez nálunk sajnos nem így működik, nálunk inkább elkergetik a szurkolókat, és üresen konganak azok a stadionok, amelyekre súlyos milliárdokat költöttünk.
Mi lenne a megoldás? Az lenne a megoldás, hogy azok az emberek, akik nem értenek a sporthoz, csak szeretnek sütkérezni a sport fényében és dicsőségében, vonuljanak ki a sportéletből, magyarán a politika, a politikusok vonuljanak ki a sportéletből, és meg kell nézni, hogy az adott sportági szakszövetségeknek, mint például a Magyar Labdarúgó Szövetségnek szüksége van-e megújulásra. Igen, szüksége van, ezt a megújulást végre kellene hajtani, hogy ne olyan mamelukok üljenek bent a Magyar Labdarúgó Szövetségben, akik 20-25 éve nem csinálnak semmit, csak a pénzt veszik fel. Amennyiben Jobbik-kormány lesz, ígérjük, hogy gyökeres változások lesznek a magyar sportban, a magyar labdarúgásban azért, hogy valóban fejlődésnek tudjunk indulni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť