GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Pozitív meglepetés az, amit a Parlament falai között tapasztalunk a mai este folyamán, hiszen két államtitkár is ül közöttünk. (Közbeszólás: Három.) Bocsánatot kérek. Amikor a vita első körét folytattuk, akkor a bársonyszékbe nem sikerült senkinek beülnie. Most már csak kettő, így van. A képviselők száma is olybá nézett ki akkor, hogy az egy kezemen meg tudtam számolni. Most határeset, most már talán nem fér el az egy kezemen a képviselők száma a kormánypárti oldal részéről.
(20.20)
Tehát előremutató az a folyamat - (Dr. Répássy Róbert: Tárgyra!) úgy, úgy, odaérünk, odaérünk, államtitkár úr -, amit Répássy Róbert államtitkár úrnak sikerült megvalósítania; a múltkor nem, most hál’ istennek, már itt van a Parlament falai között és végzi a munkáját.
Az alapvető jogok biztosának és a helyetteseinek a beszámolójával kapcsolatosan - ami egy nagyon széles kört ölel fel, hiszen 23 ügy híján hétezer ügyet érintett a vizsgálat, bár nyilván nem sikerült mindennek a végére érni, mert vannak áthúzódó ügyek is, de azért jelentős mértékű azon ügyek száma, amiről szól ez a történet - azt kell mondjam - államtitkár úr, figyeljen (Dr. Répássy Róbert két kezét a fülei mögé teszi.), igen, igen, nagyon jól teszi (Közbeszólások.) -, hogy nagyon sok esetben az önök bírálatáról esik szó, az önök tevékenységének a bírálatáról esik szó. (Dr. Józsa István: Nem ok nélkül.) Persze, így, ahogy képviselőtársam is mondja, nem ok nélkül. Tehát ezért is jó, hogy itt van, bár jobb lett volna, ha mondjuk, olvasta is volna ezt a jelentést, és okult volna belőle, mert akkor majd a válaszában vagy az elmondott gondolataiban azt tudná megfogalmazni, hogy felülértékelt nagyon sok mindent a tekintetben, amit az elmúlt esztendőkben csináltak, és a változtatási hajlandóságuk is megvan. Bár kételkedem benne, hogy ezt a gondolatot önökből bárki is elő tudja csikarni.
Tudja, ha kritikusan belenéznének ebbe az összegző jelentésbe, akkor a saját maguk által hozott intézkedéseik sokaságát kellene újragondolni, felülbírálni és másképpen megfogalmazni. (Dr. Józsa István közbeszól.) Igen, itt a háttérben képviselőtársam jelzi - és egyetértek vele -, hogy ezt a biztatást meg kell adni önöknek. A lehetőséget is meg kell adni - még van lehetőségük rá -, és azért kell biztatni önöket e tekintetben, mert két irányban is jót tehetnek, egyrészt az emberekkel tehetnek jót, másrészt a politika színpadán akár a maguk számra is hasznot hajthatnak.
De térjünk egy kicsit a konkrétumokra! Általában véve nagyon sok esetre vonatkoztatva igaz az, hogy a kormány a korábbi időszakokban - az elmúlt esztendőben, de jelesül a vizsgált időszakban is - az egyeztetési kötelezettségeinek nagyon kevés esetben tett eleget, nagyon sok esetben pedig olyan utakat járt, ami gyakorlatilag arról tesz tanúbizonyságot, hogy mindig megkereste annak az útját és a módját, hogy hogyan és miképpen lehet kikerülni ezeket a szükségszerű egyeztetéseket, egyszerűen azért, hogy könnyedebb módon tudja érvényesíteni a saját akaratát. Én azt gondolom, ez alapvető probléma.
De tételesen néhány érzékeny felületet érintően szóljunk néhány gondolatot ezekről a kérdésekről! A vizsgálati felület is gyakorlatilag a munkanélküliekkel, a hajléktalanokkal, azokkal az alacsony jövedelmi pozícióban lévő emberekkel, akik legkiváltképp a szociális juttatásokra rászorultak és ezeknek a teljesülésével, a mikéntjével foglalkozik. Szeretném jelezni, hogy az olvasatom szerint is és a tapasztalásom szerint is példaként, ha már a munkanélküliekkel kezdtem, akkor azt kell mondjam, hogy nagyfokú az ő kiszolgáltatottságuk az önök irányából, a hatalom részéről, és nemcsak a kiszolgáltatottságuk nagyfokú, hanem az ellehetetlenítésük is az elmúlt időszakban mértékadó módon bekövetkezett. Ugye, emlékeznek arra, amikor megváltoztatták a szabályozási rendszert? Példaként: 9 hónapos futamidejű álláskeresési támogatások helyett 3 hónaposat vezettek be - Európában a legrövidebb futamidejű egyébként ez a támogatás -, miközben azért azt is el kell mondjuk, hogy arról persze gondoskodtak, hogy a járulékokat ugyanúgy beszedik a munkaadóktól és a munkavállalóktól.
Magyarra fordítva a szót: önök azt a nagyjából 200 000 millió, azaz 200 milliárd forintos nagyságrendű járulékbeszedést megteszik a munkaadóktól és a munkavállalóktól, miközben a legrászorultabb emberektől - akik elveszítik a munkalehetőségüket, a kereseti forrásaikat, - vették el a segítő kezet, gyakorlatilag egy korábbi 170-180 milliárd forintos nagyságrendű pénzügyi juttatás ellenében mintegy 50 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Azt gondolom, okulni kellene ebből fakadóan is, hiszen nagyon sok embert lehetetlenítettek el.
Önöket nem maga a probléma érdekli, a problémával küzdő ember sem érdekli, ebből fakadóan. Önök ezeken nagyívűen átlépnek, és nem okoz különösebben gondot, úgy látom, az önök életében. (Dr. Schiffer András az államtitkári székében ülő dr. Répássy Róberttel konzultál.) De látom, hogy a téma kapcsán Schiffer képviselőtársammal jól el tudnak kokettálni, vélhetően meg is értik egymást, majd talán egy nagykoalíció kapcsán is segíteni fog ez a történet. (Dr. Schiffer András: Veletek nem is lenne nagy! - Derültség. - Zsigó Róbert: Bezzeg veletek, András! - Derültség.) Nem kell és nem is szorulunk rá. (Derültség. - Az elnök csenget.)
De a lényeg a történetben az - hogy folytassam a témához illesztetten a mondandómat -, hogy tudják, ha már munkanélküliséget érintő kérdéssel vezettem be a gondolatot, akkor azt is hozzá kell tennem, hogy mondjuk, a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben és az olyan személyes adottságokkal bíró emberek vonatkozásában, akik még ezen túl, a térség halmozott hátrányain túl is egyéb olyan adottságokkal bírnak, amik tovább nehezítik az ő helyzetüket, én azt látom és azt tapasztalom, hogy önök öt éve nem hozzátesznek, segítő kezet nyújtanak, hanem még elvesznek abból is, ami a korábbi időszakban létezett és megvolt. Magyarul: ha arról kell beszélni, hogy milyen az önök szociális érzékenysége, akkor én csak érzéketlenségről tudok szólni, érzékenységről nem.
Nem fogok számokba menni, tudnám ezt is idézni, de nem fogok elmélyülni ebben, csak azt akarom jelezni, hogy megint csak okulhatnának a beszámoló tartalmiságából, mert nagyon sok esetben hívja föl az önök figyelmét arra, hogy mit nem cselekszik jól ez a kormány, és mit kellene másképpen csinálniuk. Ha pedig önök támogatják az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek a jelentését (Dr. Bárándy Gergely dr. Staudt Gáborral konzultál. - Dr. Schiffer András Gúr Nándor felé: Nándi, újabb nagykoalíció! - Derültség. - Az elnök csenget.), akkor azzal is szembesülniük kell, hogy azt támogatják, ami az önök rossz cselekedeteinek a bírálataként fogalmazódik meg. Magyarra fordítom a szót, államtitkár úr: szeretném, ha okulnának belőle és változtatnának mindazon, amit eddig csináltak, és nem úgy cselekednének, hogy minden olyan érzékeny ügyben, amelyre a társadalom rezonál - mondjuk, foglalkozatás, munkanélküliség, sok minden egyéb más -, a hazugságok áradatát, zuhatagát fordítanák az emberek irányába, hanem egyszerűen a valóságról beszélnének mindig. Könnyebb lenne a helyzet, mert akkor csak a problémák megoldására kellene energiát fordítaniuk, és nem arra, hogy hogyan és miképpen próbálják meg befolyásolni az embereket, próbálják meg elhitetni velük az el nem hihető dolgokat is.
A megváltozott munkaképességű emberek esetében is félelmetesen sok adósságuk van önöknek. Félelmetesen sok! Ön is tudja, államtitkár úr, hogy a magukat ebbe a körbe sorolóknak a száma is nagyjából mintegy félmillió ember. Tudom, ön ezen mosolyog, nem akarom azt használni, hogy vigyorog, nem, de hozzáteszem, hogy inkább a problémával kellene foglalkoznia, azzal, hogy hogyan tud ezeknek az embereknek segítő kezet nyújtani.
És azt is szeretném hozzátenni, hogy azon is el kellene gondolkodniuk, hogy ezek az emberek, főleg ezek az emberek tartoznak abba a körbe, ahol nagyon alacsony jövedelmi pozícióval bírnak. Itt kellene önöknek mértékadó módon segítő kezet nyújtani nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett intézkedések rendszere keretei között egy normálisabb, egy igazságosabb rendszer felépítésén át.
Ezeket javasolom az önök figyelmébe. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Répássy Róbert, dr. Schiffer András és dr. Staudt Gábor tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť