MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint egy éve húzódik a Hortobágyi Nemzeti Park vesztes pályázóinak harca az igazukért. A Hortobágyi Nemzeti Park területeinél az állami földbérletekkel kapcsolatban komoly problémák alakultak ki, hiszen ezen érintett gazdálkodók 30-40 éve itt alakították ki a saját életüket, ebből a foglalkozásból tartják el a családjukat, itt termelik meg igen kemény napi munkával a csekkre és a gyermekeik tanulmányaira szükségeseket.
Számukra más alkalmas adottságú terület nincs sem a környéken, sem távolabb. Ezen családoknak pedig egyedül a gazdaságuk jelenti a megélhetést. A kormány lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy a családi gazdaságok oldalán áll, és azt állítja, hogy a hazai állatállomány bővítésében érdekelt. Mindeközben évtizedek óta állattartással foglalkozó családok sokaságát teszik teljesen tönkre, és juttatják az állami földeket a saját haverjaikhoz. Egy jól meghatározható körről van szó itt is. De tévednek, államtitkár úr, ha azt hiszik, hogy ezt a maszlagot be fogják venni a helyiek vagy bárki már ebben az országban.
Miről is van szó? Ha most ezeket a juhokat és szarvasmarhákat a következő napokban - nem hetekben vagy hónapokban: a következő napokban - nem tudják a legelőkre kiengedni a tulajdonosok, akkor az állatok pusztulásra vannak ítélve, vagy le kell őket vágatni, vagy nem tudom, államtitkár úr, adjon valami tippet ezeknek a gazdálkodóknak, hogy mit tudnak tenni ezzel a nagy genetikai értékű állománnyal.
Mekkora szakmaiatlanság van a döntések mögött, államtitkár úr, ahol nem vették figyelembe, hogy az állatok mellé szükséges a háttér is, nélkülözhetetlen? Hol fognak a nyári kánikulában az új bérlők - egyébként nem létező - állatai árnyékot találni? Hol fognak az új bérlők karámokat építeni, kutakat fúratni? Csak nem azokon a védett területeken, ahol az eddigi használók még egy cölöpöt sem verhettek le az elmúlt évtizedekben? Most majd az új bérlőknek szabad lesz? Vagy esetleg a kisemmizett gazdálkodók tanyáit, magántulajdonát akarják kizsarolni, megszerezni tőlük, és így átvenni a gazdaságot? Többeket arra kényszerítenek, hogy a főúton hajtsák keresztül az állományukat naponta többször. Államtitkár úr vagy miniszter úr fogja vállalni esetleg a felelősséget az ebből fakadó tragédiák miatt?
Maga a pályázat elbírálása egyébként nemcsak szakmaiatlan, hanem úgy gondolom, elvtelen és hazug érvekre alapozó, de ahogy említettem, a korrupciógyanús elemektől is hemzseg, de legalábbis a lehetőséget maga a pályázati rendszer tartalmazza. Erről már nagyon sokat beszélgettünk, és azt hiszem, a Kehi-vizsgálat is elég beszédes.
A legfelháborítóbb fejlemény pedig az, hogy az új bérlők a régieket sorra keresik meg, és kvázi felajánlják nekik, hogy egyébként maradhatnak a területen, cserébe a területalapú támogatást felveszik, tehát jól látható módon valójában csak a támogatások lenyúlásáról szól a történet. Esze ágában nincs ezeknek az új bérlőknek, az önök haverjainak állatot tartani, küszködni mindennap vele. Kizárólag a zsíros európai uniós pénzekre van szükségük.
Várom érdemi válaszát, államtitkár úr. Ezeknek az állatoknak holnap ki kell menni a legelőre! (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť