DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, olyan jelenségre hívja fel itt a képviselő úr a figyelmet a Ház falain belül, amelyik egy reális jelenség, és amellyel szemben fel kell lépni. A korábbiakban is sokszor lehetett hallani különböző ilyen gyakorlatokról, de azt hiszem, az már igencsak az előrehaladott stádiumot mutatja, hogy a képviselő úr arról számol be, hogy simán egy egyszerű kereséssel az interneten hirdetéseket lehet találni, amelyeket valakik ilyen teljesen tisztességtelen szándékkal tesznek fel.
Nyilván sem hirdetést közölni ezzel kapcsolatban nem lehet, sem ezeket a dolgozatokat, szakdolgozatokat megvásárolni, elkészíteni nem lehet, és a benyújtásnál is figyelni kell erre. Nyilván megvannak az egyetemeknek is a lehetőségei, hiszen vannak olyasfajta szoftvereik, amelyekkel az ismétlődéseket, másolásokat igyekeznek kiküszöbölni. Ott van a diplomadolgozatnak a megvédése, amikor - ez a lényege a védésnek - kinek-kinek be kell bizonyítania, hogy azt önmaga készítette. Tehát ott több oktató előtt kell azokra a kérdésekre válaszolnia, amelyekből elvileg ki kellene hogy derüljön - elvileg -, hogy az illető nem maga készítette a dolgozatát. Tehát a végső - hogy úgy mondjam - felhasználási fázisban is vannak olyan garanciák, amelyek elvileg lehetőséget nyújtanának arra, hogy egy alapos védés, egy alapos kikérdezés során nyilvánvalóan kiderüljön: az illető nem maga készítette azt a szakdolgozatot, hanem valakikkel készíttette. De az teljességgel elfogadhatatlan, hogy valakik akár vállalkozást is alapítanak arra, hogy egy törvénytelen célt szolgáljanak, és így törvénytelen pénzre tegyenek szert. Nyilvánvalóan semmilyen legális formája, módja nincs annak, hogy akár ezért az ellenértéket is átvegyék, hiszen, gondolom, ezek általában számlát nem nagyon szoktak kibocsátani (Farkas Gergely: Ha ennyire egyetértesz, akkor miért nem tesztek valamit?), de még ha számlát bocsát is ki, nyilvánvalóan nincs ilyen legális tevékenység, hogy valaki más helyett szakdolgozatot ír, tehát csak illegális lehet az a pénzforgalom is, ami történik ebben a kérdésben.
Ezzel arra akartam utalni, hogy akár a büntetőjogi vonalán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), tehát a magánokirat-hamisítás tettesi vagy részesi magatartásaként van lehetőség itt fellépni, illetőleg a dologi vonalon is. Mindent meg fogunk tenni ennek érdekében, mert fontos kérdés, képviselő úr.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť