POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, 2008-ban került meghirdetésre az a vidékfejlesztési pályázat, amely települési közösségi terek, így játszóterek fejlesztésére nyújtott pénzügyi forrást. 2009-2010-re készültek el ezek a játszóterek. Egyébként ebben a 145 projektben 140 önkormányzat érintett. Ezeknél a játszótereknél a későbbiek során az derült ki, hogy az áfa elszámolása nem történt meg, illetve az áfát nem fizették be, vagy az áfát az önkormányzatok egy meglehetősen rögös úton visszakapták.
Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala tárta fel valóban ezt az ügyet, és ennek kapcsán indult el az eljárás, amelynek során az önkormányzatoknak a támogatást és a kamatokat vissza kell fizetniük. Ha ezen önkormányzatok, amelyek sok esetben a költségvetési főösszegük felét is megkapták támogatásként, nem kapnának állami segítséget a működésükhöz, akkor egész egyszerűen csődbe mennének. Ezért döntött úgy a kormányzat, hogy az önkormányzati fejezet tartalékából ezek az önkormányzatok működési támogatást kapnak.
Ettől függetlenül természetesen megtörtént a feljelentés, és folyik a nyomozás annak megállapítására, hogy miért és hogyan alakulhatott ki ez a helyzet. Lényeges, hogy a játszóterek megépültek, tehát az ön írásban megfogalmazott és részben szóban is elmondott kérdésével ellentétben ezek a játszóterek megépültek, azonban az áfaelszámolásban vannak jelentős problémák. Ennek kiderítése, felgöngyölítése folyik.
A politikai felelősségre vonás egyébként megtörtént, hiszen 2010-ben a választók úgy döntöttek, hogy a kormánynak akkor mennie kellett. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť