SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az iránt érdeklődnék, hogy a múlt héten egy viszonylag szűkszavú közleményben a minisztériumuk tudatta, hogy 1,8 milliárd forintot átcsoportosítanak annak érdekében, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala által feltárt visszaéléseket, amelyek 145 esetben érintenek önkormányzatokat, az ezzel kapcsolatos helytállást megtegyék, és a kormányzat ezen önkormányzatoktól ezen terheket átvállalja.
Nyilvánvalóan itt ellenzéki politikusként azt hiányolom nagyon nagy mértékben, hogy a felelősségre vonás, a felelősök megkeresése, az azoktól való visszakövetelés megtételének nyomait és eredményeit nem látjuk, és főleg azért nem látjuk, mert jelen pillanatban is még perben állok a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, mert nem kapom meg azokat az adatokat, hogy tudjam egyáltalán, melyek ezek az önkormányzatok, és gyakorlatilag milyen számlákról van szó.
Az a néhány eset, ami sajtónyilvánosságot kapott, és tudjuk, hogy mely önkormányzatokról van szó, ott a legtöbb esetben rendkívüli módon túlértékelt vagy éppen majdhogynem fiktív fejlesztések kapcsán valósultak meg ezek a fejlesztések, amelyeket az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala kifogásolt. Most azt látjuk, hogy a települések sokszorosan rosszul járnak. Rosszul járnak, mert nem kapták meg azokat a játszótereket az ott élő gyerekek, amelyeket megkaphattak volna, ezeket a svéd, dán és akár magyar ipar által előállított, nagyon jó minőségű, mozgáskultúra-fejlesztő szabadidős eszközöket, amiket ígértünk nekik a pályázatokból. Tehát ott nincs meg, gyakorlatilag az önkormányzatok helyett kell most helytállni az adófizetők pénzéből, miközben tolvajok, csalók gazdagodtak ebből az 1,8 milliárd forintból.
Biztos, hogy a magam részéről azt tartanám indokoltnak, hogy az ott élő gyerekeket kárpótoljuk, hozzuk helyre ezeket a játszótereket, vagy csináljuk meg, amit akkor elmulasztottak, ne pedig a csalók disznóságait próbáljuk fedezni ezekből a kormányzati forrásokból. Az lenne a megnyugtató, ha miniszter úr abban erősítene meg, hogy ezek a büntetőeljárások folyamatban vannak, hogy az elszámoltatás és a felelősségre vonás meg fog történni, és ez az összegátcsoportosítás nem pedig csak elsumákolása, elfedése ennek a borzasztó nagy disznóságnak, ami történt.
Köszönöm szépen, elnök úr, és várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť