FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Schiffer András a joghoz ért, a természetvédelemhez egész biztosan nem. Ez most már bizonyíték az imént elhangzott felszólalásából. Halvány fogalma sincs, hogy mit jelent a kezelői jog tartása, mit jelent az NFA jogosultsága esetleg földkezelésnél, vagyonjogi kezelésnél, netán annak a jognak az átadásánál.
Azt a képtelenséget, amelyet ő itt állít, hogy ez a törvény megbukott, hiszen két héttel ezelőtt a kétharmados szakaszokban nem sikerült a jelen lévő képviselők kétharmados többségének a szavazatát megszerezni, ezt ő pontosan tudja, hogy nyilvánvaló, hogy a további, mintegy 80 százalékot kitevő beterjesztett szakaszok nem buktak meg, mi több, azok ugyanúgy élnek. Az más dolog, hogy valamiért későn tetszettek észrevenni - az ellenzék egészére értem -, hogy mi lett volna a logikája annak, ha a kétharmados szakaszokat is megszavazzák.
Önök fejükbe vették, hogy ez az egész törvény a nemzeti parkok ellen irányul. Ez súlyos tévedés, állítom. Ezt bizonyítják az önök által kiszavazott szakaszok, mert ha azt elolvasták volna, és láthatólag utólag elolvasták, és most kezd fájni a fejük, hogy azt a kutya mindenét, most lehet, hogy rosszabb helyzetbe kerülünk, mint ha megszavaztuk volna. Na, ez az igazi bajuk önöknek, és most megpróbálják rákenni a most még 50 százalékos szavazattal, fele szavazattal megszavazható törvényre, hogy még nagyobb lesz a baj, ha ezt most megszavazzuk, tehát vonjuk vissza. Ez a tipikus menekülő logikája az ellenzéknek. Tartok tőle, hogy ez nem fog teljesülni.
Azokra a parafrázisokra, amelyekben a nemzeti parkok halálát vizionálja ma több ellenzéki párt, csak szeretném megjegyezni, hogy azért képtelenség, mert az önök által egyébként leszavazott kétharmados szakaszok törvényi szinten biztosították volna, hogy a Nemzeti Földalapnak hogyan kell, kötelező, az azokban a szakaszokban leírt módon kötelező visszaadni használatra például a nemzeti parkokhoz, de egyéb más állami szervekhez is az állam tulajdonában lévő földeket. Önök ezt valamiért nem akarták figyelembe venni, sőt azt sem akarják tudomásul venni, hogy ma a természetvédelmi területeknek mintegy felét jelenleg is a Nemzeti Földalap kezeli, csak a másik fele van a nemzeti parkoknál. Hogyan lehetséges az, hogy önök és az önök mögött lévő erők végtelen kijelölést követelnek különféle nemzeti parkok és minősített földterületek megszerzésére a környezetvédelem címszó alatt, miután a tavalyi évben és az idei évben is egész jelentős kijelölések történtek? Meglepő módon utána a nemzeti parkok ezeket a területeket nem vagy csak részben használják, és azonnal bérbe adják. S meglepő módon igazából az érdekli őket, hogy a bevétel, az hova fog menni. Nem a használat, hogy tényleg kell-e az pufferzónának és egyéb logikailag indokolható művelésre, hanem hogy mi lesz a bevétellel. És igazából ide lyukadunk ki az egész törvénytervezet kapcsán. Önök valamiért azt sérelmezték, és ebben tévednek, hogy a Nemzeti Földalap, miután közismerten az állam rábízta az állami termőföldek kezelését, ezeket a területeket is a kezelési szabályok szerint fogja továbbra is kezelni. Amit kijelöl a nemzeti park, azt ő továbbra is, ha kell, védelmi szintre hozza és netán átadja a nemzeti parkoknak.
Hangsúlyozni szeretném, hogy a környezetvédelmi törvényt nem változtattuk, ahhoz nem nyúltunk hozzá. Önök azt állították, hogy ezzel tönkretesszük a nemzeti parkokat és a magyarországi jövőbeni életlehetőségeket, ami a természetvédelemhez és környezetvédelemhez tartozik. Tehát hangsúlyozni szeretném, hogy ennek a feltételrendszerét, a környezetvédelmi és természetvédelmi törvényt nem változtattuk meg. Nincs is beterjesztve. Továbbra is a nemzeti parkok és az azokhoz tartozó szakemberek mondják, mondhatják és ezután is mondják majd meg, hogy őszerintük melyek azok a területek, amelyek a magyarországi természetvédelemhez kellenek.
Egyetlenegy probléma van, hogy önök politikai győzelemnek próbálták meg feltüntetni a két héttel ezelőtti szavazást, azt a kétharmados szavazást, és nem érdekelte önöket, hogy politikailag ugyan azt állítják, hogy győztek, hurrá, és közben tönkretették a törvénynek a teljes logikai rendszerét. Ezért most fájhat a fejük, a kormánynak is, nekünk is, hogy mi lesz vajon a mezőgazdasági szakiskolákkal, kutatóintézetekkel, szociális szövetkezetekkel és önkormányzatokkal, akiknek ingyenesen akartuk odaadni az állami földet a megfelelő célirányos használatra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Na, ezt is önök leszavazták, és most azt mondják ezek után, hogy vonjuk vissza a törvényt.
Nincs értelme, a rendszer működőképes, és az a veszély, amit ön vizionál, az nem áll fenn. Jogilag lehet csűrni-csavarni a szót (Az elnök ismét csenget.), a természetvédelem szempontjából viszont a kép tiszta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť