DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Ház! Talán kevés olyan stratégia van az elmúlt időszakban, nemcsak az elmúlt öt évet, hanem akár már az elmúlt 25 évet is tekintve, amely olyan széles körű társadalmi egyeztetésen esett át, mint a felsőoktatási stratégiánk. (Kunhalmi Ágnes: Ezért tüntetnek az utcán!) Felsőoktatási kerekasztal is tárgyalta, többször is napirendjén volt, vizsgálták ezt hallgatói szempontból, vizsgálták rektori szempontból, vizsgálta ezt a Kereskedelmi és Iparkamara a gazdaság szempontjából, és így sikerült talán az egyik legszélesebb körű konszenzussal elfogadni ezt a hosszú távú stratégiát a felsőoktatás számára.
(14.10)
És ennek az egyik iránya valóban az, amire képviselő úr persze más előjellel célzott, hogy az egyetemeknek egyrészről van a tudományos autonómiája, szabadsága, amelyet alaptörvényi szinten garantálunk, és amelybe senkinek semmifajta beleszólása nincsen, és emellett van az egyetemeknek a gazdálkodási területe, az a gazdálkodás, amely ugyanúgy az adófizetők forintjaiból történik javarészt, mint ahogy minden más költségvetési intézménynek, hiszen a kórházaknak is a finanszírozása nagyrészt költségvetési pénzből, közpénzből történik és egy kisebb része saját bevételekből. Nincs ez másként az egyetemek, főiskolák esetében sem.
Éppen ezért azt tartottuk fontosnak, akár a kancellárok kinevezésével, akár a konzisztóriumokra tett javaslattal is, hogy ez a fajta gazdaságosság, a jó gazda gondossága a közpénzekkel való bánásban, ez sokkal inkább hangsúlyos legyen. És mindamellett pedig maradjon meg a rektor által vezetett szenátusnak tudományos kérdésekben, stratégiai kérdésekben, hosszú távú kérdésekben való döntési lehetősége, de segítsük azzal is a felsőoktatás működését, hogy akár a kancellárokkal, akár pedig a konzisztóriumokkal valamelyest egy olyan támogató testületet kapjanak maguk mellé, amelyeknek persze jogosítványaik is vannak, bizonyos kérdésekben egyetértési joguk is van, amellyel a gazdálkodás tekintetében segítséget tudunk adni a felsőoktatási intézményeknek.
Nemcsak az előbb említett magyarországi szereplőkkel, hallgatókkal, rektorokkal, kamarákkal vitattuk meg a felsőoktatási stratégiát, hanem igyekeztünk nemzetközi szinten is bemutatni és nemzetközi véleményeket is kikérni róla. Engedje meg, hogy nagyon röviden idézzem az OECD igazgatójának a meglátását, Andreas Schleicher urat, aki szerint ez a stratégia, amit mi elfogadtunk, amit fél éve mindenki az interneten olvashat, és amelynek a végrehajtásában történnek az egyes intézkedések az elmúlt hetekben is, válaszol a legfontosabb kihívásokra és ambiciózus lépést vázol a megfelelő irányba. Azt is elmondta az OECD igazgatója, hogy Magyarországon kifejezetten magas az intézményi autonómia, és a stratégiában is szereplő kancellárrendszerre nagy szükség volt, kiváltképp, mivel a finanszírozási kérdésköröket nem az intézmények akadémiai vezetőinek kell kezelniük. Ebben szerintem még önnel is egyetérthetünk, hogy nem feltétlenül a rektornak kell pénzügyi kérdésekkel részletkérdésekben is foglalkozni.
Andreas Schleicher úr örömét fejezte ki, hogy a fókuszáltság hangsúlyosan jelenik meg a stratégiában, amelyre meglátása szerint a magyar intézményeknek nagy szükségük van. A stratégia egyes elemei az OECD által is bemutatott legjobb gyakorlatokat veszik figyelembe. Mindezek miatt úgy látja, hogy a stratégia időszerű és rendkívül fontos a magyar felsőoktatás globális versenyképessége megőrzése szempontjából. Az igazi kihívás pedig a további lépések, az implementáció világában jelennek meg. Ebből is látható, hogy nemzetközi szinten is az az irány, amit a felsőoktatási stratégia kijelöl, és aminek az aprópénzre váltása, törvényjavaslatokra váltása zajlik, és amelyekkel kapcsolatban itt előkészítő munka folyt, és előzetes egyeztetések során derültek ki bizonyos javaslatok, ez európai szinten is igyekszik versenyképessé tenni a magyar felsőoktatást.
De ön is tudja, hogy április 21-én, amikor újabb egyeztetést tartottunk a felsőoktatási kerekasztalban, akkor a Rektori Konferencia elnöke is azt mondta, hogy konszenzus közeli állapot alakult ki a megbeszélések során, egy korszerű és fejlődő felsőoktatásról beszélt, és ugyanígy pozitívan nyilatkoztak róla a Kereskedelmi és Iparkamara képviselői is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť