DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Inkorrektnek tartom azt a magatartást, amit ön most itt folytat. Tartottunk egy egyeztetést, erre az egyeztetésre ön eljött, azt mondta, hogy mindenben támogatja a törvényjavaslatot, csak a nemzeti parkok vonatkozásában nem tartja jónak a megoldást, az összes többit támogatja. Ehhez képest megegyeztünk, hogy küld egy módosító javaslatot, majd elküldött egy módosító javaslatot, ami arról szól, hogy az összes magántulajdonban lévő védett természeti területet vegye el az állam. És most azt mondja, hogy nem tudjuk, hogy mit szeretnénk ezzel a törvénnyel tenni.
Inkorrektnek tartom azt a hozzáállást, amit ön mond, hogy kétharmados törvénynél önök mondanak nemet a kétharmados részre, marad a feles többséget igénylő rész. A feles többséget igénylő részt a parlament feles többsége el tudja fogadni. A kétharmados részt önök vették ki, kedves képviselő úr, a törvényből. Nem tudom, hogy az miért okoz problémát, hogy egy feles többséggel bátorkodunk döntést hozni. Egyébként pedig a nemzeti parki földek vonatkozásában nem kellene se feles, se kétharmados törvény, mert a Nemzeti Földalap vagyonkezelői szerződést köt velük, ideiglenest.
(14.20)
Tehát ha úgy döntene a kormány, hogy el szeretné venni, akkor ezt a szerződést felmondja a Nemzeti Földalap, és nincs földje a nemzeti parknak - de nem ez a cél. Ez egy törvény volt, kedves képviselő úr, ami arról szólt, amit egyébként önök leszavaztak, csak szeretnék belőle néhány példát hozni. Az egyik, hogy mondjuk, az agrárszakképző intézmények, a génmegőrző intézmények, a kutatóintézmények kapjanak ingyenesen vagyonkezelésbe földet; nemet nyomtak rá. Nemet nyomtak arra is, hogy közfoglalkoztatási célra kapjanak ingyenesen vagyonkezelésbe önkormányzatok földet; nemet nyomtak rá. Majd alkalmasint, egyébként a jobbikos vezetésű devecseri önkormányzatnak, aki pont ezzel fordult az NFA-hoz, hogy ugyan, hadd kapjon már közfoglalkoztatásért földet az NFA-tól, majd meg fogom írni, hogy az önök szavazataival sajnos ez nem válik valóra.
A természetvédelmi szakmai szempontok kapcsán, hogy hány civil szervezettől, illetőleg mennyi véleményt kapott a kormány, ezt szeretném tisztába tenni. Minden véleményt tiszteletben tartunk, de ez a törvény nem természetvédelmi szabályokról szól, ez a törvény nem természetvédelmi szabályokat tartalmaz, hanem földvagyon-gazdálkodásit. Nincs közös halmaz. A természetvédelmi szabályokat eddig is a nemzeti parkok határozták meg, és ezután is ők határozzák meg. Zárójelben megjegyzem, hogy több természetvédelmi területet kezel a Nemzeti Földalap, mint a tíz nemzeti park, mégsem álltak önök elő eddig egyszer sem azzal az ötlettel, hogy minden természetvédelmi területet a nemzeti parkokhoz kellene a Nemzeti Földalaptól is áttenni, csak most valamilyen rejtélyes oknál fogva úgy érzik, hogy ez a törvény erről szól.
Szeretném nyomatékosan helyreigazítani önt: azt állítja, hogy több ezerrel kevesebben jutottak földhöz. Képviselő úr, a tényekkel vitatkozik. 2010-ben 600-an használták a földeket, az állami földeket, most már több mint 7500 nyertes van. Kérdezem, legyen kedves, mondja meg nekünk, miből gondolja ezek alapján, hogy kevesebben használnak földet, mint korábban. Illetőleg említette azt is, hogy egész országrészekről kerülnek vágóhídra az állatok azért, mert ki nyert vagy ki nem nyert. Szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy az összes magyarországi termőföldnek kevesebb mint 5 százalékán zajlott a „földet a gazdáknak” program; ez is valamilyen logikai ellentétben áll azzal kapcsolatosan, amit ön volt szíves nekünk elmondani.
Egyébként pedig a Nemzeti Földalap működését illetően számos peres eljárás lezajlott már a nyilvánosság ügyében és egyéb kérdéseknél. Minden esetben lezárultak ezek a perek, és sehol nem tapasztalt olyat semmilyen bíróság, hogy bármilyen korrupciógyanús esemény történt volna (Moraj az MSZP és a Jobbik soraiban.), ezért ezt az állítását kifejezetten szeretném visszautasítani, és kérem, mondja meg, hogy melyik bíróság melyik ítélete alapján tett ilyen nyilatkozatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť