MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Hát, hiába volt a 170 civil és természetvédelmi szervezet tiltakozása, hiába volt az ombudsman tiltakozása, hiába az ellenzéki pártoké, a korábbi szavazásnál ugyan megbukott a kétharmad, most azonban újra az Országgyűlés elé hozták a nemzeti parkok földjeinek átszervezéséről szóló javaslatot. Ahhoz, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez kívánják csoportosítani ezeket a területeket, még lehet, hogy lehetne találni értelmes indokot, ha ez a szervezet az elmúlt időszakban úgy működött volna, ahogy az egyébként kellene hogy működjön egy normális országban. Azonban a szervezet háza tájáról hetente jönnek ki újabb és újabb botrányok, ennek a szervezetnek a működése átláthatatlan, korrupcióval terhelt, és szakmaiatlan döntések sokaságától hemzseg. Ráadásul a nemzeti parkoknál a mi véleményünk szerint megvan az a lehetőség, hogy szakmailag megfelelő módon tudják ezeket a természetvédelmi területeket a továbbiakban is ellenőrizni, kezelni.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom már minden fórumon kifejtette az álláspontját, a kormány ez irányú törekvéseinek a következményeire felhívtuk a figyelmet, elfogadhatatlannak tartjuk, hiszen nyilvánvalóan számos hátránya van a nemzeti parkokra és ezen keresztül hazánk természeti értékeire nézve. Mint például a természeti szempontok lazulása, ennek lehetősége, a nemzeti parkok bevételének csökkenése, a központosított irányítás által fedezett földmutyiknak a lehetősége is növekedni fog véleményünk szerint. És ezek nem valamiféle ellenzéki félelmek, hanem már az NFA napi gyakorlatából fakadó gyanúk és feltevések a részünkről.
Természetesen tudom, hogy ezen kérdésem elhangzására milyen válasz fog érkezni, hiszen ezt a témát már beszéltük itt a Ház falai között, ugyanakkor ennek függvényében, azt hiszem, hogy érthető, hogy a kormány miért hagyta megint figyelmen kívül ezen civileknek és ellenzéki képviselőknek a félelmeit. Félő, hogy valóban semmi másról nem szól ez a történet, mint az NFA földjeinek egy könnyebb kiosztásáról, amelynek következménye egyébként, hogy több száz, de talán több ezer családtól vették el eddig is a lehetőséget - itt főleg ugye állattartók miatt aggódom -, hogy bizonyos köröket részesítsenek előnyben pályázatok elbírálásánál ahelyett, hogy a 30-40 éve állattartással foglalkozókat részesítették volna előnyben.
A kialakult helyzet egyébként, ahogy már említettem korábban is, a Hortobágyi Nemzeti Park esetében a legfeltűnőbb, és úgy látom, hogy ez a jogszabálytervezet, ami a nemzeti parkokat büntetné, sem szól másról, mint hogy - pont ilyen esetek kerültek leginkább nyilvánosságra - az NFA égisze alatt könnyebben el tudják fedezni ezeket a mutyikat.
Sajnos az ígért egyeztetés is elmaradt, illetve csak akkor történt meg, amikorra már benyújtották a jogszabálytervezetet, így a jelen változatából hiába vették ki a kétharmados passzusokat, a feles részek benne maradtak, amelyek továbbra is elfogadhatatlanok, és érdemben nem változtak.
Tehát kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy miért hagyták figyelmen kívül a szakmai szervezetek véleményét; mi a valódi indoka annak, hogy az NFA-hoz kerülnek ezek a területek. És felszólítjuk egyben arra is, hogy vonják vissza ezt a tervezetet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť