DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök úr, csak a jegyzőkönyv kedvéért szeretném rögzíteni, mert ez most már a sokadik interpelláció, aminek semmi köze nincs ahhoz, amit leírt képviselő úr, márpedig ez egy kötött műfaj, nem arról szól, hogy kitalálok útközben mondandókat, és azt megpróbálom elmondani. De természetesen válaszolok a feltett interpellációra.
Az épkézláb válasszal kapcsolatosan, kedves képviselő úr, hát épkézláb kérdést kell feltenni. Hát ön azt teszi föl, hogy miért akarja a miniszterelnök úr átadni az NFA-nak, Fazekas miniszter úrnak, a Földművelésügyi Minisztériumnak a nemzeti parki földeket? Hát ott van nála! Öt éve! Nem akarja átadni! A földművelésügyi miniszter irányítja a tíz nemzeti parkot, a földművelésügyi miniszter irányítja a Nemzeti Földalapot. Senki nem akar átadni semmit. Nem is tudom, hogy ön mire gondol, kedves képviselő úr.
Azt állítja, hogy visszavonta az FM ezt a javaslatát. Minthogyha valami emlékezetkiesésben lenne, kedves képviselő úr - hát ön leszavazta ezt! Nem visszavontuk, hanem a kétharmados törvényre ön nem mondott igent, és nem szavazták meg. Többek között azt nem szavazta meg, amit ön is nagyon jól felsorolt, és örülök, hogy van alkalmam nekem is sulykolni, hogy mindenki emlékezzen rá. Például azt, hogy kötelezően a nemzeti parkoknak kelljen adni a Nemzeti Földalapnak azt a földet, amit kisajátít az állam. Erre ön nemet nyomott. Vagy azt például, hogy a birtokmaximumon felül a nemzeti parkok még tudjanak bérelni. Erre is nemet nyomott ön. Vagy például azt, hogy a vagyonkezelt területeket megkaphassák ingyenes vagyonkezelésbe az önkormányzatok, mondjuk, közmunka céljából. És utána ön feláll a parlamentben, és azt tudja mondani itt, az Országgyűlés plénuma előtt, hogy mi ezt kivettük?! Hát önök kiszavazták belőle, kedves képviselő úr, azért nincsen benne! Mi örülnénk a legjobban, ha ez benne lenne.
De milyen érdekes, hogy például azt soha nem tette még egyszer sem szóvá, hogy több ezer, sőt van olyan eset, ahol tízezer hektár van vagyonkezelésben alapítványoknál. Olyan alapítványoknál, amelyeket még annak idején az SZDSZ-kormány hagyott jóvá, és kapták meg évtizedekre vagyonkezelésre. Ez érdekes módon soha nem került elő a parlamenti vitában, egyszer sem, hogy esetleg ennek nem lenne-e jó helye. Megjegyzem, egyébként van olyan alapítvány, aki annyira begyulladt a törvényjavaslatunktól, hogy gyorsan egy hanyag 70 milliárd forintos jelzálogot megpróbált rátenni a területére, nehogy véletlenül érintett legyen ebben a kérdésben.
Azt írja az interpellációjában, hogy azért kell az FM-nek a nemzeti parki föld, hogy be tudja vonni a földprogramba, ahogy ön írja, hogy szét tudjuk osztani a fideszes haveroknak. Hát, kedves képviselő úr, nagyjából olyan 250 percet beszélt ön arról, hogy a nemzeti parki földeket hogyan osztjuk szét a fideszes haveroknak; most meg feláll, és azt mondja, hogy azért akarjuk elvenni a nemzeti parkoktól a földeket, hogy szétosszuk a földeket a fideszes haveroknak. Most akkor mi a helyzet, képviselő úr? Most akkor a nemzeti parkok földosztása a földművelésügyi miniszterhez tartozik vagy nem?
Kedves képviselő úr, ha szeretne értelmes dialógust folytatni egyes kérdésekről, továbbra is azt tudom önnek mondani, szíveskedjék elolvasni a jogszabályokat, ne csak az általános indoklást vagy egy felkészítő anyagot. Folytassunk erről tartalmi vitát! Olyan dolgokra nyomtak nemet, amiért itt küzdenek a parlamentben folyamatosan, és utána feláll, és azt mondja, hogy a kormány vette ki a törvényjavaslatból. Semmi köze a kormánynak ehhez. Kétharmados többség kell hozzá, önök pedig nem voltak hajlandók biztosítani azt, hogy egységes állami földvagyonkezelés legyen, mert ez volt a cél.
Természetvédelmi szempontokat eddig sem érintett a törvény, ezután sem fog érinteni, és nem is volt benne a koncepcióban. Egy szó nem volt a törvénytervezetben, pontosabban fogalmazva, nem volt az a szó benne, hogy természetvédelem. Nincs közös halmaz a természetvédelem és a földvagyon-gazdálkodás között. Önök azokra nyomtak nemet, hogy önkormányzatok közfoglalkoztatás céljából megkapják vagyonkezelésre ezt a földet.
Úgyhogy, képviselő úr, folytassunk értelmes vitát, egyetértek, csak akkor egy kicsit készüljünk föl erre! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť