LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Vigh László képviselőtársunk interpellációja, illetve kérdése azért kiemelten fontos minden parlamenti képviselő számára, mert az elmúlt 15 esztendőben nagyon kevés olyan megyei jogú város volt az országban, ahol egy gazdasági döntés következtében 5-6 ezer munkahely szűnt meg egyszerre. Nagyon kevés olyan városvezetés és képviselőtestület szembesült, szembesülhetett és kellett szembesülnie egy olyan helyzettel, amikor egy gazdasági társaság leépíti az ottani kapacitásának meghatározó részét, ezzel súlyos százmillió forintoktól mint helyiadóbevételtől esik el maga a város, és ami talán ennél még súlyosabb: emberek ezrei veszítették el egyik napról a másikra a munkahelyüket.
Nyugodtam mondhatom, hogy a 23 megyei jogú város közül azért kell kiemelten foglalkoznunk Zalaegerszeg ügyével, mert nemcsak területfejlesztési szempontból, a település földrajzi megközelíthetősége szempontjából, de társadalmi szempontból is rendkívül hátrányos helyzettel indult az elmúlt évek nagy versenyében, hiszen minden megyei jogú városban és nagyvárosban folynak fejlesztések, és minden város versenyez a beruházásokért és azért, hogy meg tudja tartani a lakosságát, és megfelelő életminőséget tudjon biztosítani és garantálni.
Kifejezetten nehéz helyzetből kellett indulniuk azoknak az önkormányzati vezetőknek, akik helytálltak 2010 és 2014 után Zalaegerszeg megyei jogú városában. Először is arról szeretném megnyugtatni képviselő urat, illetve az Országgyűlést is, hogy mindaz a pénz, amit az elmúlt öt esztendőben Zalaegerszegre küldött az Országgyűlés a költségvetésen keresztül - akár törvénnyel megítélt támogatás, amely minden városnak jár, vagy akár külön támogatások -, az jó helyre került, hiszen felelős városvezetése volt és felelős városvezetése van Zalaegerszegnek. 2014 őszén láthatóan, érzékelhetően - miniszterelnök úr benyomása is ez volt - a zalaegerszegiek jól választottak, az új képviselőtestülettel és az új polgármesterrel jó kezekben van a város.
Ez azért nagyon fontos, mert a következő hónapokban és a következő években a magyar kormány kiemelt célkitűzése az, hogy Zalaegerszeg megyei jogú város számára - mint más megyei jogú városok számára is - a gazdasági fejlődés és felemelkedés lehetőségét képes legyen biztosítani, ami nemcsak Zalaegerszegnek fontos, hanem egész Zala megyének, amelynek speciális településszerkezete van részben a két megyei jogú várossal, részben pedig a kistelepüléses szerkezettel, ahol több száz olyan kistelepülés van, ahol csak néhány százan laknak, ezért fokozott figyelmet érdemel. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Zalaegerszeg jelen pillanatban földrajzi-közlekedési értelemben megközelíthetetlen. Ha egy befektetővel tárgyal a kormány, hiába ajánlja első helyen Zalaegerszeget - mint ahogy tette ezt eddig és tenni fogja a jövőben is -, minden befektető és minden beruházó arra hivatkozik, hogy egyszerűen nem lehet megközelíteni autópályáról a települést. Ez jó példa arra, hogy a kormányzatnak és a törvényhozásnak nagy a felelőssége abban, hogy a megyei jogú városok közül az autópálya-összeköttetéssel még nem rendelkezőket rákösse az autópályára.
Itt két problémát kell egyszerre megoldanunk. Zalaegerszegnek biztosítani kell a Budapesttel való összeköttetést, amelynek a legegyszerűbb megoldása, ha a M7-es autópályával a 76-os út nyomvonalán kötjük össze a várost, amely négysávosítást jelent a teljes szakaszhosszon, a másik: Zalaegerszeg összeköttetését biztosítanunk kell Vasvárral, illetve Szombathellyel is és a nyugati határvidék felé is. Ebben az a fontos döntés született, hogy az M9-es magyarországi első meghatározó nyomvonala Zalaegerszeg és Vasvár között lesz, ami mintegy 150 milliárd forintos beruházást jelent a 76-os négysávosítása mellett.
Elismerve a város, a városvezetés és elsősorban a városi polgárok törekvéseit, a miniszterelnök úr arra tesz a kormánynak és az Országgyűlésnek javaslatot, hogy még két kiemelt beruházás legyen, egy társadalmi közösségfejlesztő beruházás az Alsóerdő városrészen, illetve egy fedett uszoda létesítése. És különösen a munkahelyek megteremtésének lehetősége végett kiemelten fogjuk támogatni az ipari park bővítését, amellyel szeretnénk segíteni minden zalaegerszeginek és Zala megyeinek, hogy munkájuk legyen.
Ebből is látszik, hogy a „Modern városok” programja okán megéri foglalkozni a megyei jogú városokkal. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť