DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Orbán Viktor 2010. november végén a következő nyilatkozatokat tette Litvániában, ahová egyébként senki nem hívta: „Most elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások.” A miniszterelnök ezen mondata alapján még gondolhattuk volna, hogy felismerte a biztonságpolitikai környezet változásaiból fakadó, az ezekre történő reflektálásnak a fontosságát. De idéznék a honvedelem.hu cikkéből: „Orbán Viktor rámutatott, az ország NATO-nak tett vállalásaival haladunk, és ugyan Magyarország nem olyan gazdag ország, amely a mellényzsebéből előránthat tíz- meg húszmilliárd forintokat, de amit vállaltunk, azt teljesítjük.” Ez tény, hogy Magyarország nem olyan gazdag ország, de valahogy azt látjuk, hogy stadionokra, fideszes haverok zsebeinek kitömésére valahogy mindig akad 10-20 milliárd forint a költségvetésből.
Azt is mondta Orbán Viktor, hogy „Komoly felújítást végeznek Pápán, részt fognak venni más hadgyakorlatokon, és komolyabb katonai eszközöket szereznek be a következő időszakban. Magyarország a NATO-tagállamok első csoportjába fog tartozni, azon országok közé, amelyek a vállalt pénzügyi és technikai kötelezettségeiket teljesítik.” Tehát ezeket a mondatokat mondta Orbán Viktor 2014. november végén. Ehhez képest az említett témákban vajmi kevés dolog történt, annak ellenére, hogy a miniszterelnök ezen mondatai még akkor okot adhattak reménykedésre.
És hol van ezeknek az ígéreteknek a teljesítése? Merthogy Orbán Viktor és kormánya öt éve pontosan az itt említett mondatok ellenkezőjét csinálja. És természetesen nagyon fontos az, hogy a NATO-tagságunkkal kapcsolatos kötelezettségeinket teljesítsük, hiszen teljesen egyértelmű, hogy egy szövetség így lehet igazán erős, és így tud igazán jól működni, ez járul hozzá leginkább a szövetség munkájához, erejéhez, de Orbán Viktor nem foghat mindent erre. Látnunk kell azt, hogy Magyarország biztonságának garanciája, ha a magyar haderő minél erősebb, minél inkább működőképes, ez a szövetség érdeke és Magyarország érdeke is.
A honvédelem nemzeti ügy kell legyen, ahogy azt egyébként fideszes politikusok napi szinten szavakban hangoztatják, viszont tettekben nem tesznek semmit. Ehhez viszont stabil, kiszámítható, felelős és tudatos honvédelmi politikára van szükség. Jelenleg a kormány részéről csak a kapkodást láthatjuk, csak ad hoc intézkedéseket, semmilyen érdemi megoldást nem.
Pedig nagyon sok minden vár megoldásra. Példaként mondanám az An-26-os gépek kérdését, a merevszárnyas szállítóképesség megoldását már középtávon is. Folyamatosan mondjuk, hogy a forgószárnyas szállítóképességet is meg kell oldani, nem ad hoc beszerzésekkel, mint ahogy 2014 tavaszán három Mi-8-as gépet sikerült úgymond a semmiből pár nap alatt vásárolni. A forgószárnyas képesség megőrzésére nyílt pályázatra van szükség, olyanra, amely biztosítja az átláthatóságot és a valódi versenyt is.
Beszélhetnénk a katonáink egyéni felszereléséről, a ruházati ellátásról, a logisztikai feladatokról, és akár azokról is, amik a fő prioritásai a Magyar Honvédség fejlesztésének, hiszen emlékszünk rá, hogy azt a 2004-es határozatot, amelyet a kormány hatályon kívül helyezett, azt érdemben nem pótolták; a fejlesztési irányok meghatározására talán a nemzeti katonai stratégiában találhatunk utalásokat, ami 21 fejlesztési prioritást jelöl meg. Ezek nagyon szép szavak. Lehet egyébként teljesíthetetlen követelményeket támasztani; az lenne a lényeg - ettől még egyébként lehetne jó megoldásokat foganatosítani, az a baj, hogy a kormány még jó megoldásokra sem képes, annak ellenére, hogy rengeteg mindent le tudnak írni.
Tény, hogy a Magyar Honvédség legnagyobb értéke és legnagyobb ereje a személyi állománya. Éppen ezért üdvözöljük azt, hogy a hivatásos állománynak meg fog történni a bérfejlesztése. Itt is szeretném jelezni, nem feledkezhetnek meg a közalkalmazotti státusban lévőknek a béremeléséről, hiszen ők most jelenleg ebből semmit nem fognak kapni.
Tehát rengeteg teendője van a kormánynak a honvédelem területén, úgy meg még inkább, hogy azt a rombolást és forráskivonást, amit az elmúlt öt évben csináltak, borzasztó nehéz lesz bármikor is kompenzálják. Próbálják meg a 2016-os költségvetésben legalább a honvédség működőképességét biztosítani, hogy technikai eszközök tekintetében is meg tudjon felelni a XXI. századi kihívásoknak, hiszen a személyi állomány felkészültsége már megfelel a XXI. századi kihívásoknak. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť