DR. POLT PÉTER

Full text search

DR. POLT PÉTER
DR. POLT PÉTER legfőbb ügyész: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr véleménye egy hét alatt megváltozott e tárgykörben, ami jelen esetben akár szerencsés fordulatnak is tekinthető.
Egy héttel ezelőtt ugyanis szó szerint a következőket mondta: „Az a kérdés, hogy azokat, akikről biztosan lehetett tudni, hogy érintettek, és bűncselekményt követnek el, legalább tanúként miért nem hallgatták ki?” Pontosan erre a kérdésre válaszoltam azt, hogy önnek mint jogásznak nagyon jól kell tudnia, hogy aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki előzőleg tanúként. Ez mindenfajta emberi jognak ellentmond.
Képviselő úr tehát egy hete gyakorlatilag törvénysértő gyakorlat folytatására biztatta az ügyészséget, amit én elutasítottam. Ha jól értem, képviselő úr megváltoztatta a véleményét, és immár azt kifogásolja, hogy az ügyészségi gyakorlat mond ellent annak az elvi tételnek, ami mellett elköteleztem magam. A tanulási folyamatnak, úgy látszik, nincsen vége, szerencsére az ügyészségi gyakorlat nem úgy változik, ahogy képviselő úr véleménye.
Képviselő úr ugyanis összekeveri a dolgokat. Amiről én beszéltem, és amire az ön kérdése is vonatkozott, arról szólt, hogy aki potenciális gyanúsított, de még nem elegendő a gyanú a megalapozott közléshez, nem hallgatható ki tanúként. Ezt érvényesíti az ügyészség az eljárásában. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Hahaha!) Amiről most beszél képviselő úr, teljesen más dolog.
Akiről az eljárás során nem lehet tudni, hogy gyanúsított lesz, de feltételezhető, hogy érdemi tudomása van az eseményekről, azt ki lehet és ki is kell hallgatni tanúként. Amennyiben viszont az eljárás során olyan bizonyítékok merülnek fel, amelyek alapján megalapozottan elkövetőként jöhet szóba, eljárási pozíciója megváltozhat, és a továbbiakban gyanúsítottként szerepelhet az ügyben. Ennek nincs törvényi akadálya, korábbi tanúvallomása viszont, ha ezt nem ismétli meg, nem használható fel.
Tehát az ügyészség törvényesen, szakszerűen és eredményesen járt el ebben az ügyben is és egyébként is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť