LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Csak a kérdésre válaszolj!) És azt az instrukciót is, hogy miről beszélhetek és miről nem. Ez sokat elárul a szocialisták demokráciafölfogásáról. Szerettem volna… (Felzúdulás, közbekiáltások az MSZP soraiból.) Elnök úr, ha megengedi, akkor megpróbálok válaszolni (Közbeszólás az MSZP soraiból: Az a dolgod!), ha ennek segít megteremteni a lehetőségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném figyel-mükbe ajánlani, hogy 300 milliárd forint közpénz bízatott brókercégekre pénzügyi műveletek lebonyolítása céljából, amelyben 4,8 milliárd forint jutott a Quaestorhoz 2002 és 2010 között. Képviselő úr, legyen szíves, kérdezze meg azokat a minisztereket, akik ezeket a döntéseket meghozták, hogy vajon miért kellett 300 milliárdnyi közpénzt brókerekre bízni 2002 és 2010 között állami pénzügyi műveletek lebonyolítására, és miért kellett a Quaestornak 2002 és 2010 között állami pénzt adni, állami pénzügyi eszközt rábízni. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból, köztük: Soha nem kaptak!) Ezt az állami dokumentumok fehéren feketén bizonyítják, mint ahogy azt a kockázatvállalást is, amikor önök brókerekre bízták a pénzt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a 17 milliárd forintot ki és milyen körülmények között adta oda a Quaestornak. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Nem válaszolsz a kérdésekre!)
Szeretném jelezni önöknek, hogy önök kockáztattak. Önökkel ellentétben azonban a Külgazdasági Minisztérium a Quaestornál letétbe helyezett állampapírokat - a készpénz és az állampapír között van egy kis különbség – maradéktalanul visszakapta. Kamatot azért nem fog kapni, mert ő mondta föl egyoldalúlag ezt a szerződést, tehát kamatra a mi véleményünk szerint nem tarthat jogot. Tehát az államot kár nem érte, kivéve azt a 17 milliárd forintot, amit önök adtak kölcsön.
Az ügyfelek tekintetében pedig azt mondhatjuk, hogy a kormány jogi álláspontja az, hogy a BEVA-nak kártalanítania kell minden ügyfelet, és ezért a 6 millió forintig kárt szenvedettek - 22 ezer főről beszélünk -, a kisbefektetők megkaphatják a pénzüket. A nagybefektetők sorsáról pedig a kárvallottaknak, a kormányzatnak, a Nemzeti Banknak mint felügyeletnek (Kunhalmi Ágnes: De nincs, aki kivizsgálja az ügyet.) és minden érintettnek, így természetesen a Quaestornak is közösen kell döntenie és a felelősséget viselnie.
Erős Jánoshoz forduljon bizalommal, talán találkozott már vele. (Taps a kormánypártok soraiban. - Kunhalmi Ágnes: De a kormányzat össze van fonódva a Nemzeti Bankkal. - Lázár János: Erős Jánosra tetszik gondolni?)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť