DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Európai Unió és Mongólia közötti partnerségi és együttműködési megállapodást 2013. április 30-án írták alá a tagállamok képviselői Brüsszelben. Ezt eddig 11 tagállam és Mongólia ratifikálta. A megállapodás hatálybalépésének feltétele, hogy mindegyik tagállam ratifikálja ezt a megállapodást.
A Mongóliával kötött egyezség az Európai Unió kelet-ázsiai fokozott politikai és gazdasági szerepvállalása tekintetében további előrelépésnek minősül. A megállapodás többek között tartalmazza az emberi jogokra, a nemzeti büntetőbíróságra, a tömegpusztító fegyverekre, a kézi- és könnyűfegyverekre és a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó uniós sztenderd politikai záradékokat, továbbá végrehajtja az adózással és a migrációval kapcsolatos uniós szakpolitikát. Az EU eddig hasonló partnerségi megállapodást kötött már Vietnammal és a Fülöp-szigetekkel, és várhatóan további hasonló fajsúlyú országokkal is lesz majd ilyen megállapodás.
Magyarország keleti nyitási politikája, valamint az ulánbátori nagykövetségünk jelenleg zajló újranyitása is indokolja, hogy hazánk mielőbb ratifikálja az EU és a Mongólia közötti partnerségi és együttműködési megállapodást. Tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is nyitott már Ulánbátorban irodát, illetve a gazdasági vegyes bizottságunk is működik. Idén, valószínűleg a második félévben lesz a következő ilyen vegyes bizottsági ülés Mongóliában.
Ez a megállapodás alapot fog nyújtani az EU és a tagállamai közötti hatékonyabb együttműködésre fejlesztési, kereskedelmi, gazdasági és igazságügyi területeken. Többek között egészségügy, környezetvédelem, éghajlatváltozás, energiaügy, oktatás, kultúra, munkaügy, a foglalkoztatási és szociális kérdések, a tudomány és technológia és a közlekedésügy is belefoglaltatik.
A magyar nagykövetség újranyitása mellett még fontos adalék, hogy idén ünnepeljük a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulóját Mongóliával. Ma már több mint 77 mongol diák tanul itt Magyarországon, akik közül 43 önköltséges. Tavaly a mongol köztársasági elnök úr is meglátogatott minket, és egy üzleti fórumot is tartottunk.
Mi bízunk abban, hogy ez az aláírás egy további lépés lesz Mongólia és Magyarország gazdasági és politikai kapcsolatainak a továbbfejlődésében. Köszönöm szépen.
(17.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť