DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Holnap érkezik Vlagyimir Putyin az országba, és az egész Magyarország azt találgatja, hogy vajon milyen ajándékkal kíván kedveskedni az Orbán-kormány különleges vendégének. A titkosan kezelt paksi bővítés, amivel kapcsolatban egy dolog látszik továbbra is biztosnak, hogy azt az oroszok fogják megcsinálni, garantáltan ott lesz ezen az ünnepi asztalon, annak ellenére, hogy a beruházás most már egyre nyilvánvalóbban ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, ráadásul egyre kevésbé tűnik megvalósíthatónak.
Önök, tisztelt miniszter úr, eddig ország-világ előtt azt hangoztatták, hogy azért kell tendereztetés nélkül a Roszatomnak adni a 4000 milliárd forintos üzletet, mert egyedül az oroszok értenek a Pakson használt atomerőmű-technológiához. Ehhez képest sajtóhírek szerint ezt már meg is cáfolták, merthogy jelenleg úgy tűnik, hogy önök a német Siemenst akarják bevonni a bővítésbe. A német Siemensről két dolgot szeretnék elmondani. Az egyik az, hogy a paksi üzemzavar során a meghibásodott alkatrészt ők gyártották, a másik pedig az, hogy Fukusima után, az atomkatasztrófa után ők leállították úgy az atommal kapcsolatos kutatási-fejlesztési tevékenységüket, mint a konkrét gyártást.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérem, cáfolja meg vagy erősítse meg, hogy a Siemens részt fog-e venni a bővítési beruházásban, és ha igen, akkor mi lesz pontosan a feladata. Azt is szeretném tudni, hogy a külföldi menedzserek bevonásának kérdése pontosan hogyan áll most a paksi bővítés kapcsán. A jelek szerint, és itt jön a második kérdésem, a kormány is számol egyébként a paksi beruházás bebukásának lehetőségével. Pont ön volt az, tisztelt miniszter úr, aki nemrég egy interjúban azt mondta, hogy megvan a lehetőség a kihátrálásra, aminek azonban a költségeit viselni kell. Na most, korábban mintha azt mondták volna, hogy ha kihátrálunk belőle, akkor nem lesznek költségeink.
Tisztelt Miniszter Úr! Ez a második kérdésem: fizettünk már valamit a paksi bővítéssel kapcsolatban? És jól értjük, hogy ez az egész, megújuló energiákra kivetett adósorozat, napelem, hőszivattyú, szélerőművek megadóztatása tulajdonképpen csak egy piactisztítás az atomenergiából származó áram számára?
(15.10)
A harmadik kérdésem, tisztelt miniszter úr: én látom, hogy önök most már teljesen kezdenek belezavarodni a korábbi csúsztatásaikba, de mikor fogják végre belátni azt, hogy ez a projekt tulajdonképpen megbukott, és Magyarországnak erre nincs szüksége? Vagy sarkantyúzni fogják a döglött lovat, hátha legalább a most zajló oligarchacserére jó lesz ez? És ezzel kapcsolatban kérdezem, tisztelt miniszter úr: a 2250-es törvényjavaslat gyakorlatilag kiveszi a közbeszerzések hatálya alól az összes Paks II.-vel kapcsolatos beszerzést. Ez egy alkalmas törvényjavaslat arra, hogy önök egy új oligarchabázist stafírozzanak ki, a Paks II. és a MET együtt fogja tudni Simicska Lajost pótolni, ha jól értem, tisztelt miniszter úr. Erre megy ki a játék? Simicska helyett kié lesz Paks II., tisztelt miniszter úr? Kérem, válaszoljon! (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť