L. SIMON LÁSZLÓ

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ
L. SIMON LÁSZLÓ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kis zavar volt itt nálam, mert eszembe jutott, hogy ezt egyéni képviselőként jegyzem, úgyhogy nem a bársonyszékből kell megtartanom az expozét. (Apáti István: Politikai tudathasadás.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy nagyon rövid, ugyanakkor rendkívül praktikus előterjesztéssel éltünk Lázár miniszter úrral közösen: az utóbbi hónapok viszonylag nagy vitát kiváltó jövedéki biztosítékának újraszabályozását kezdeményeztük miniszter úrral közösen.
(18.10)
Mint tudják képviselőtársaim, korábban egy olyan javaslatot fogalmazott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy 22 millió forintról emeljük 150 millió forintra az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek esetén fizetendő jövedéki biztosíték összegét. Ez kisebbfajta szakmai vitát váltott ki. Végül is egy átmeneti megoldást javasolt Gulyás Gergely a Törvényalkotási bizottság elnökeként egy sávos rendszer bevezetésére, mi viszont a miniszter úrral - számos iparági szereplővel konzultálva - azt a javaslatot fogalmaztuk meg, hogy ne emelkedjék a jövedéki biztosíték mértéke, hanem a 2014. január 1-jei állapothoz képest is mintegy 10 százalékos csökkenést vezessünk be. Ebből egyértelműen látszik az, hogy az a törekvésünk, hogy az iparági szereplők megfelelő körülmények között tudják végezni a munkájukat. Tulajdonképpen ez az, amiről ma délelőtt a napirend előttinél is szóltam, hogy meg kell hallgatni, hogy mit mondanak a választópolgárok, és hogy mi az, amiben változtatást igényelnek.
A jövedéki biztosíték fogalmát viszonylag kevesen ismerték ennek a vitának a kibontakozásáig. Jövedéki biztosítékot azoknak kell fizetniük, akik alkoholos termékekkel kereskednek, illetve olyan termékekkel kereskednek, amely termékek jövedéki adóval sújtottak. A jövedéki biztosíték mértéke a tevékenység formájától függ. A gazdálkodók a jövedéki biztosítékot az engedélykérelem benyújtását követően a jogszabályokban meghatározott, az engedélytípushoz és a jövedéki termék adóalapját is figyelembe véve megállapított módon és összegben kötelesek teljesíteni, itt készpénzben vagy pénzügyi biztosítékban lehet a jövedéki biztosítékot letenni. A készpénzben nyújtott jövedéki, vám- és egyéb tevékenységi biztosítéknak minősül a NAV-vámszerv folyószámlájára befizetett összeg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy egyszerű, praktikus törvénymódosítást nyújtottunk be a Ház elé, amely az alkoholos termékek esetében 22 millió forint helyett 20 millió forintos jövedéki biztosíték bevezetését javasolja. Na, ennyit az egész törvény hátteréről és indoklásáról.
Arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot szíveskedjenek támogatni. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť