SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha nem volna tragikus, amit ez a két törvénymódosító javaslat jelképez, akár viccesnek is tűnhetne, de nem az. Decemberben a nagy salátatörvények keretében került a parlament elé egy olyan javaslat, ami a jövedéki biztosítékot az alkoholok tekintetében 22 millióról 140 millió forintra szándékozta emelni. Ez az intézkedés a kisebb kereskedők ellehetetlenítését, kinyírását jelenti. Láttunk már ilyet, hogy a Fidesz szándékosan tönkretesz egy egész ágazatot, csak hogy saját néhány ismerősének kedvezzen, ezért sokáig nem is lehetett tudni, véletlen vagy szándékos károkozás történt-e.
(18.30)
Az intézkedés nemcsak a piacon okoz kárt, hisz a kvázi monopolhelyzetbe kerülő nagykereskedők megemelhetik az árakat, míg a tönkrementeknél igen sok munkahely megszűnik, de a költségvetés is veszít a csökkenő foglalkoztatás és a kevesebb befizető cég miatt. Valójában ma sem lehet tudni, hogy a dilettáns jogalkotás vagy valamilyen lobbicsoport betüremkedése okozta a gondot. Annyi biztos, hogy Gulyás Gergely tavaly év végén két alkalommal is megpróbálta kijavítani a hibát, ám sikertelenül. Az apparátus foggal-körömmel védte a selejtet, vagy egy ismeretlen háttércsoport lobbiérdekeit.
A most előttünk fekvő T/2520. számú javaslatban Gulyás Gergely harmadszor is megpróbálkozik a hiba kijavításával, egy sávos rendszer bevezetésével. A másik, T/2801. számú javaslatban Lázár János az egységes 20 millió forintra való csökkentést javasolja. A durva dolog nem is az, hogy kormányoldalról egyszerre két ellentmondó javaslat jön be, hanem az, ami az utóbbi javaslat indoklásában megnyilvánul. Az előterjesztő párttársát hibáztatja a rossz javaslatért, aki legalább megpróbált valamit tenni a korábbi rossz döntés ellen. Úgy tesz, mintha nem a Miniszterelnökséget vezető miniszter lenne a felelős a dilettáns jogalkotásért.
Tartalmi szempontból az LMP a T/2520. számú javaslattal ért egyet egy kiegészítéssel. A sávos rendszer elvben támogatandó, hisz jó, ha a biztosíték a forgalmazott áru értékétől függ. Ugyanakkor támogatandó, hogy az alsó kulcs 22 millió forintról 20 millióra csökkenjen. A biztosíték mértékének változtatgatása mellett felhívnánk a tisztelt kormánypárti képviselőtársak figyelmét arra, hogy ennél több gond is van a jövedéki biztosítással. Jelzések szerint a befizetések ellenőrzése és az ebből következő szankciók érvényre juttatása akadozik.
Hiába hoznak bármilyen szabályt, ha nem tudják betartatni. Ezért javasoljuk, kevesebb ötletet dobáljanak be a jövőben különböző területek hirtelen átalakítására, és több energiát fordítsanak a szabályok betartására, a rendszer működtetésére. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť