VOLNER JÁNOS,

Full text search

VOLNER JÁNOS,
VOLNER JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Látom, kíváncsi tekintettel figyelnek kormánypárti képviselőtársaim. Mindenesetre egy tény: nem először fordul elő az, hogy a kormány olyan jogszabályokat terjeszt be az Országgyűlésnek, amelyeket személyre szabottan, az utolsó pillanatokban fércelnek össze. A Törvényalkotási bizottság ülésén a fideszes előterjesztő képviselő úrhoz több, kívülről legalábbis lobbistának tűnő személy ment oda az utolsó pillanatokban, és gyakorlatilag a fülbe sugdosás nagyon egyszerű módszerével kezdték el befolyásolni a kormánypárti álláspontot azzal kapcsolatban, hogy mekkora is legyen a jövedéki biztosíték mértéke.
Az a mérték, amit meghatároztak, 150 millió forint, nyilvánvalóan a kisebb cégek számára teljesíthetetlenül magas volt, ezzel a kormány gyakorlatilag gondoskodott arról, ahogy a piaci elemzések is rámutattak, hogy meglehetősen lecsökkenjen a versenyben levő szereplők száma. Gyakorlatilag csak néhány tőkeerős, nagyobb cég számára lett volna lehetőség arra, hogy ezekkel a különböző italtermékekkel kereskedjen, és azok a családi vállalkozások, akik egyébként nemcsak azért fontosak, mert kisebbek és klasszikusan azt az üzemméretet testesítik meg, amit a kormánypolitika legalábbis retorikai szinten fel kíván karolni, hanem azért is, mert a kicsi cégek rugalmasságukkal olyan piaci szegmensekben is jelen lehetnek, ahol a nagy cégek nem, vagy pedig csak jóval drágábban tudnak megjelenni.
Minden szereplőnek a gazdaságon belül tehát megvan a maga helye és szerepe. Ebbe avatkozott volna nagyon durván bele az a javaslat, amit a kormányoldal letett, és értelemszerűen ilyen módon sérültek volna a versenyfolyamatok is, hiszen ha a kis szereplők kiszorulnak egy piacról és csak a nagyobb cégek maradhatnak meg, mert olyan anyagi korlátokat állít nekik a törvényhozói hatalom, az nyilvánvalóan nem a gazdaság hatékonyságát szolgálja.
Az is érdekes és megfigyelhető téma, hogy hasonlóan az italtermékekre vonatkozó szabályozáshoz, számos más ágazaton végiggyűrűzött ez a kormányzati törekvés, dohánytermékekben is nagyon hasonlót láthattunk. Ott is kitalálta és adminisztratíve végig is vitte a kormányzat, hogy hogyan juttassa a hozzá közel álló érdekcsoportokat megrendeléshez, több pénzhez, ebben az esetben is erről volt szó: kaszinókoncesszióra gondolhatunk, aminek Andy Vajna mint a filmipar kormánybiztosa és mint magánvállalkozó teljesen egyértelműen mindenki szerint kedvezményezettje, és még jó néhány hasonló gazdasági ágat föl lehet ezen a területen sorolni.
Önmagában az a törekvés, hogy egy magasabb összegű jövedéki biztosítékkal lehet biztosítani azt, hogy az adóforintok hozzáférhetőek legyenek, azt gondolom, hogy ebben az esetben teljesen indokolatlanul fogalmazott hasonlóan a kormány, enélkül is el lehet érni ezt a célt, és természetesen enélkül is az eddigiekhez hasonlóan biztosítható a költségvetés igénye az adóforintok behajtásával kapcsolatban.
Tehát önmagában azzal, hogy terhet csökkent a kormány, legalábbis a saját álláspontjához képest most módosítást fogalmaz meg, azzal egyet lehet érteni, azzal azonban, hogy az utolsó pillanatban, átgondolatlanul történik a jogszabályalkotás, és ezt olyan jelenségek övezik, mint amit a Törvényalkotási bizottságban láthattunk, hogy az utolsó pillanatban lobbiérdekek mentén folyik a jogszabályalkotás, azt természetesen vissza kell utasítanunk.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť