DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP részéről már nagyon sokszor hangsúlyoztuk, évek óta tesszük ezt, és most is ezt szeretném hangsúlyozni, hogy a helikopterflotta megújítása milyen rendkívül fontos feladat ma Magyarországon. Halasztást nem tűr, hiszen tudjuk, hogy emberéletek múlhatnak azon, hogy a rendőrség, a Magyar Honvédség és a mentőszolgálat helikopterei képesek-e felszállni, képesek-e életeket menteni és végezni a feladatukat.
Ma még ez határeset, de ez a képesség adott, viszont nagyon vészesen közel van az a pont, amikor végérvényesen földre kényszerülnek a helikopterek, és emiatt nem fogják tudni ellátni a feladatukat. Mostanában nagyon sok nyilatkozatot hallhattunk a honvédelmi minisztériumi vezetéstől helikopterflotta beszerzésével kapcsolatban, most már konkrét számokat, összegeket, darabszámokat lehet hallani. Azt gondolom, mindenképp aktuális, hogy áttekintsük az elmúlt pár éves történetét ennek a dolognak.
Többször hallottuk Hende Csabától már 2010 után, hogy újrafegyverzésre van szükség, és új helikopterekre van szüksége a Magyar Honvédségnek. Ennek ellenére évekig semmit nem tettek azért, hogy megoldják ezt a kérdést. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy minden olyan érv hamis, ami a kormány részéről úgy érkezik, hogy váratlanul érte volna őket az, hogy a Magyar Honvédség helikopterei előbb-utóbb földre kényszerülnek, hiszen a Fidesz még bőven ellenzékben volt, amikor még nyilvános adat volt, de a képviselők bele is láthattak, hogy mikor fog lejárni a helikopterek üzemideje. Tehát egyáltalán nem érte őket váratlanul ez a kérdés, mégsem tettek semmit.
2013-ban, nagyon helyesen, a Honvédelmi Minisztérium egy átgondolt és szakmailag megalapozott, ésszerű ütemtervet tartalmazó megoldási javaslatot mutatott be a parlamenti pártok képviselőinek, és ezt a koncepciót minden párt a támogatásáról biztosította és üdvözölte. Maga Hende Csaba ott úgy nyilatkozott, hogy komplex megközelítéssel a nemzeti képességeket szem előtt tartva, szakmai alapon, a lehető leggazdaságosabban, átlátható módon, hosszú távú megoldásra törekedve kell optimális fejlesztést végrehajtani. Hát ő kiemelte, hogy átlátható módon, ehhez képest 2014 tavaszán, mindössze pár nappal a választások előtt sikerült három darab Mi-8T helikoptert vásárolni úgy, hogy a nyilvánosságot teljesen kizárták egy speciális beszerzési eljárás keretében.
Tehát maga a feladat nagyon sürgető, ennek a három gépnek az üzemideje nem biztosítja a probléma hosszú távú megoldását. Azt gondolom, az is rendkívüli felelőtlenség volt a Honvédelmi Minisztérium részéről, hogy ugye, az Oboronpromnak a szállítási szerződésére alapozták volna a helikopterképesség fenntartását, ami ugye, nem valósult meg, nem teljesítették ezt a határidőt. Azt gondolom, egy ilyen cérnaszálra bízni ezt a dolgot abszolút felelőtlenség volt. Sajnos, egyelőre meg is van az eredménye.
És ugye, már rendkívül sürgető lenne a helikopterbeszerzés, mégis azokból az ígéretekből, amit tett a Honvédelmi Minisztérium, semmit nem látunk, hiszen az ehhez szükséges összeg egyáltalán nem látszik a honvédelmi költségvetésben 2015-ben, minden olyan kérdésre kitérő választ kapok a mai napig a Honvédelmi Minisztériumtól, ami a beszerzést firtatja. De nem hagyhatjuk azt figyelmen kívül, hogy nagyon sok gyanús előjel van a beszerzéssel kapcsolatban, ami állítólag készülődik.
Például folyamatosan kínosan ügyel arra a Honvédelmi Minisztérium, hogy ne említsen nyilvános pályázatot. Látjuk azt, hogy az egyik potenciális pályázó folyamatosan hirdetéseket jelentet meg. Orbán Viktor már azt mondta, hogy többször volt a kormány előtt a kérdés, Hende Csaba, ugye, konkrét számokat mond, 30 darab helikopter beszerzését említette, és 172 milliárd forintos forrást, ami egyáltalán nem látszik, még egy töredéke sem. Több írásbeli kérdést tettem föl a miniszternek, hogy mégis kik lehetnek a potenciális pályázók, akik akár informálisan jelezték volna a részvételt. Nem sikerült válaszoljon a kérdésre, annak ellenére, hogy Siklósi államtitkár úr maga nyilatkozta 2014 decemberében, hogy a gyártók érthetően igen aktívak, lobbiznak, és mutogatják a gépeiket. Hát, nincs koherencia a kormánypárti képviselők nyilatkozataiban.
Tehát két lehetőség van: a kormánypárti nyilatkozatok a beszerzésről vagy csak fikciók és hazugságok, vagy pedig már most eldöntötték a kérdést úgy, hogy semmit nem osztanak meg sem a képviselőkkel, sem a nyilvánossággal. Azt várjuk el továbbra is, hogy egyeztessenek a parlamenti pártokkal, biztosítsák a maximális nyilvánosságot, nyilvános tendert azért, hogy a leggazdaságosabb és Magyarország biztonságát leginkább szolgáló megoldás születhessen meg. Nagyon-nagyon gyorsan szükség lenne rá. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť