DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nekem természetesen nem tisztem az, hogy Schiffer képviselő urat akár felvilágosítsam, pláne nem az, hogy kioktassam, de tudja, én az Európai Unió egyik állampolgára vagyok, amellett, hogy természetesen magyar állampolgár is vagyok, és ha mondhatok ilyet, akkor én egy lelkes eurokrata vagyok, és az Európai Unió is úgy indult el egyébként, hogy egy szabadkereskedelmi társulás alakult ki. Ezzel természetesen nem azt szeretném vizionálni, hogy amerikai és európai közös egyesült államok lesznek, de ettől függetlenül nem biztos, hogy azonnal, rögtön, már az elején elvetendő az, hogy tárgyalásokat folytassunk le ebben a témában.
Mikola államtitkár úr azt, mondjuk úgy, kérte, hogy mandátumot vagy felhatalmazást kapjanak ahhoz, hogy tárgyalásokat folytassanak le, a Magyar Szocialista Párt akkor ebből a szempontból egyfajta mandátumot vagy felhatalmazást kíván adni azért, hogy akár a magyar érdekeket elsősorban, de természetesen az európai uniós érdekeket is e tárgyalások során megfelelően és hatékonyan tudják képviselni.
S ha megengedik, a már említett GMO kapcsán hadd adjunk ebben egy egyértelmű, világos megrendelést, ha tetszik, vagy állásfoglalást. A Magyar Szocialista Párt üdvözli azt, hogy Magyarország egy, mondjuk úgy, hogy GMO-mentes övezet. Az elmúlt években, amikor erről egy talán parázs vitát is folytattak a mezőgazdaság szereplői, akár a szakmaközi szervezetek - és most ide nem sorolnám a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, mert az a Fidesznek egy társult gazdasági szervezete -, de mindenesetre, amikor ezt a vitát lefolytattuk, akkor, ahogyan mondtam, közös eredményként szültük meg azt az álláspontot, hogy Magyarország GMO-mentes övezet legyen. Azt kívánjuk természetesen a jövőben is fenntartani, hogy ez így is maradjon. Éppen ezért tehát azt szeretnénk kifejezni, hogy a tárgyalások kapcsán mindenképpen ragaszkodjanak ahhoz, hogy csak akkor lehet ezt a megállapodást támogatni, ha ez a bizonyos GMO-mentesség továbbra is fennmaradhat, mert nem kell már arról itt beszélni, több képviselőtársam is beszélt arról, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha génmódosított, génmanipulált termékek, termények jöhetnének be az Európai Unióba, ezzel természetesen Magyarországra is. Az meg egy másik kérdés persze, hogy ez a magyar agrárium versenyképességét is jelentősen csökkentené. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť