DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Érdeklődve hallgattam a Jobbik jeles képviselő urának a felszólalását. Szeretném megkérdezni, hogy ha ilyen mereven elutasítják az egész transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást, ennek a vitafolyamatát, akkor milyen jogon vagy miért kérik az anyagokat. (Derültség a Jobbik és az LMP soraiban.) Most készülünk egy nagyobb tájékoztató anyagot kiadni. Tessék már akkor elmondani nekem - a következő hónapokban a következő témák kerülnek napirendre a tárgyalások során -, hogy álljunk fel az asztaltól?! Mezőgazdasági termékek kereskedelmének liberalizációja, egyes állat- és növényegészségügyi intézkedések kérdése, közbeszerzési piacnyitás, pénzügyi szolgáltatások szabályozása, tengeri és légi szállítás piacnyitás, beruházásvédelmi, ISDS-megállapodás, közbeszerzések, földrajzi eredetnevek védelme.
Én azt érzékelem itt, amikor egyesek mereven elzárkóznak a tárgyalásoktól, mint amikor, mondjuk, az ateista az ökumené szellemében kezd el vitatkozni. Nekünk támogatásra volna szükségünk, kérem szépen, a tárgyalások során. Irigykedve nézem a németeket, ahol a parlamenti pártok egyhangúlag támogatják a brüsszeli tárgyaló német delegációt. Azért is társadalmasítjuk most ezt a kérdést, negyven szervezettel tárgyaltunk, azóta nyolcvanan jelentkeztek be újra, mert társadalmi támogatásra és politikai támogatásra lenne szükségünk, amikor ott ülünk a tárgyalóasztalnál, amelyiknek az egyik feléből az Egyesült Államok, a State Department egyhangú irányításával a háttérben egy nyelvet beszélnek, képletesen mi ülünk a tárgyalóasztal másik oldalán, 28-an vagyunk, 28 nyelvet, nem az anyanyelvünket beszéljük, és tárgyalnunk kell a világ legnagyobb gazdasági hatalmával.
Nekünk a brüsszeli tárgyalásoknál támogatásra volna szükségünk, és tisztelettel kérem a parlament nyilvánosságát is, hogy adja meg nekünk ezt a támogatást.
Azzal, ha csak gyengítenek bennünket egy ilyen nehéz harcban, olyan nemzeti érdekeket, amelyeknek nem könnyű a képviselete Brüsszelben - például a GMO -, nehezebben tudunk megfelelni annak a nemzeti elvárásnak, ami pedig velünk szemben nap mint nap támasztatik.
Tisztelettel kérem inkább a támogatást, mint ezt a kritikát.
Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť