DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Abszolút, elnök úr. Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Beszéljünk egy kicsit a tényekről, mert most már olyan sok mindent hallottunk a kormánytól arról, hogy mi lehetséges, hogy már kezd egy ilyen science fictionné fajulni ez a mai parlamenti vitanap. Az LMP nem azért kezdeményezte, hogy arról beszélgessünk, hogy önök mit szeretnének elérni, hanem beszéljünk a tényekről, ami meglehetősen nehéz, mert valóban ismét egy olyan projektről van szó, amelyben szinte minden titkos, mindenki titkosítja még a saját belső anyagait is, innentől elkezdve valóban nehéz arról beszélni, hogy mi fog ebből kisülni, de egy-két dolgot mindenesetre látunk.
Nézzék, leszögezem, hogy az LMP semmit, de semmit nem tud támogatni, ami a magyar béreket veszélyeztetné, semmit, de semmit nem tudunk támogatni, ami magyar emberek munkahelyének az elveszítését jelentheti. A TTIP ilyen, úgyhogy innentől kezdve mi ezt semmilyen szín alatt nem támogatjuk.
(13.30)
Nagyon csodálkozom a magyar parlament azon frakcióin, amelyek nem ezzel kezdik a fölszólalásokat, ugyanis ez a legfontosabb. Ebben az országban még mindig munkahelyek hiányoznak, és ebben az országban alacsonyak a bérek. Hozzanak ide olyan papírokat, amikben az van leírva, hogy nőni fognak a bérek és nőni fog a munkahelyek száma; ez nem olyan.
A szabadkereskedelmi egyezményben egyébként pontosan az egyik legijesztőbb dolog az, hogy próbálják elhitetni velünk, hogy ez arról szól, hogy nagyvállalatokkal mi fog történni meg kormányokkal, meg persze az Európai Unióval, de nem erről van szó. Ez velünk fog történni, ez a magyar emberekkel fog történni, és ha önökön múlik, akkor nagyon kevés beleszólásunk lesz abba, hogy a saját sorsunkkal mi fog történni a következő időszakban. Én ezért azt gondolom, önök is látták azokat a tanulmányokat, amelyek arról szólnak, hogy több tízezer és közvetve egyébként ennél is több magyar munkavállaló állásának a sorsa fog veszélybe kerülni, ha ez az egyezmény ratifikálásra kerül. Hogy konkrétan az Európai Bizottságot idézzem - belső értékelésről van szó, persze ez is titkosítva van -, azt írják le, hogy jelentős mértékű és elhúzódó költségei lesznek a TTIP következtében megszűnő munkahelyeknek. Tehát ezek a belső vizsgálatok pontosan azt igazolják, hogy itt munkahelyek fognak megszűnni.
De nézzük, hogy mit mondanak mások! Ott vannak a szakszervezetek. Önök egyáltalán tudják, hogy mi a szakszervezeteknek, a magyar szakszervezeteknek a véleménye erről az egyezményről? Kérdezzék már meg őket, legyenek szívesek, ha már kormányon vannak! Én például tudom idézni, én beszéltem velük, tudom, mi a véleményük, nem támogatják ezt az egyezményt. Azt is el tudom önöknek mondani, hogy a brit szakszervezetek ki is számolták, hogy uniós szinten 680 ezer munkahely kerülne veszélybe, amennyiben ez az egyezmény megvalósulna az Egyesült Államok meg az Európai Unió között. De van más becslés is, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint 600 ezer embernek a munkahelye kerülne veszélybe, és ráadásul hozzáteszik, hogy évente több ezer euróval csökkennének a munkajövedelmek is.
Ezzel szemben önök fölállnak itt a magyar parlamentben és azt mondják, néha azt, hogy 15-20 ezer új munkahely jön létre, meg 20-30 ezer új munkahely jön létre, de egyébként azt meg elfelejtik megmondani, hogy ezeknek az állítólagos új munkahelyeknek a létrejöttével hány ember fogja elveszíteni az állását, ugyanis önök csak a mérleg egyik oldalát nézik, és nem nézik a másikat. Létrejön, mondjuk, 15-20 ezer, és közben meg mennyi fog elveszni? Mondják meg nekem ezt a számot! Mondják meg nekem ezt a számot, számolják ki, és úgy üljenek tárgyalóasztalhoz, ha már annyira tárgyalni akarnak, de arról nem érdemes tárgyalni, amiből mindenhogyan rosszul jön ki Magyarország, és akkor önök miket tartanak lehetségesnek. Nem, számolják ki azt, hogy ez ránk milyen hatással lesz! Vagy ott vannak a tanulmányok, hozzák őket nyilvánosságra, hadd ismerjük mi is meg az önök számításait!
Ami pedig egy másik, teljesen fölháborító intézkedés - és ezt most már többen falcolgatták, de igazából csak a felszín - azzal kapcsolatban, hogy mi történik akkor, hogyha egy állam perelhetővé válik; ez úgy tűnik, mint egy nagyon rossz science fiction, mint egy tudományos-fantasztikus film valamikor a jövőben, hogy mi van akkor, amikor egy állam, akinek az a legfontosabb feladata, hogy a polgárait védje, beperelésre kerül egy multinacionális vállalattól. Önök biztos láttak ilyen tudományos-fantasztikus filmeket, én is láttam, ez valósul meg, erről van szó. Arról van szó, hogy egy multinacionális vállalatnak olyan hatalma lesz, hogy az állam csak kisinasként szolgálhatja ki a kéréseit, a magyar munkavállaló, aki meg hozzászokott, hogy vannak jogai - valamikor egyszer, régen, most már egyre kevesebb van -, egyszerűen ott találja magát, hogy az állam nem mer olyan intézkedéseket hozni, amelyekben nem a profitnak kedvez, mert tudja, hogy egy bíróságon beperelhetővé válik. Szerintük, önök szerint egy államnak milyen lehetőségei lesznek egy ilyen esetben? Semmi! Átveszik a hatalmat a multinacionális cégek, ez történik, ez van ebben leírva.
Hogy folytassam még egy kicsit ezt az egész méltatlan történetet, én azt gondolom, hogy lehet itt nagy szavakkal kiállni, hogy TTIP-világ meg TTIP-tudatosság, meg mi szektába tartozunk. Hát, kérem, ez méltatlan! Attól, hogy az ember a magyar munkavállalók oldalán van, az nem szekta, hanem egy alapvető tulajdonság, amivel mi idekerültünk a parlamentbe. A Lehet Más a Politika ezt mindig így mondta. Mi a munkavállalók érdekeit nézzük, szemben a tőkével és szemben az Egyesült Államokéval vagy Oroszországéval vagy bárki mással, mi a magyarok oldalán állunk. Önök meg szerintem konkrétan nem tudják, hogy mit csinálnak, mert az, hogy sorra állnak fel - rengeteg időkeretük van, én azt látom -, és mondják el azokat a dolgokat, amelyeket önök képzelnek, az szerintem egy kicsit luxus. Számoljanak be arról a magyar állampolgároknak, hogy mit tettek le az asztalra, hogy mit tárgyaltak, hol tartanak. Ne csak a GMO-ról beszéljenek, beszéljenek arról, hogy mi lesz a magyar munkavállalókkal!
Hozzáteszem azt is, hogy azzal is igyekeztek népszerűsíteni ezt az egyezményt, hogy a vállalatok, a magyar vállalatok számára majd megnyílik az amerikai állami beszerzési piac. A szomorú helyzet azonban az, hogy a magyar vállalatok jelenleg nincsenek olyan erősek, hogy ezen a piacon életképesek legyenek. Konkrétan ez nem azért van, mert ők nem elég tehetségesek vagy innovatívak, mert azok lennének, hanem önök azt csinálták, olyan intézkedéseket hoztak az elmúlt időszakban, amelyekkel nem hagyták ezeket a vállalkozásokat megerősödni. Önök kreáltak egy olyan adórendszert meg egy olyan korrupt támogatási rendszert, amelyből ezek a vállalatok rosszul jöttek ki. Teljesen kiszámíthatatlan az üzleti környezet. Ezek a vállalatok szenvednek ebben az országban, önök nem segítenek rajtuk, viszont most rálöknék önök ezeket a cégeket egy farkastörvények szerint működő globális versenypiacra. Úgy is mondhatnám, ha egy képpel akarnám ezt leírni, hogy önök mázsás súlyokat ráakasztanak a magyar kis- és középvállalkozásokra, majd benevezik őket egy olyan úszóversenybe, ahol rajtuk kívül mindenki többszörös olimpiai bajnok, és akkor ússzanak, és akkor ez egy fantasztikus lehetőség, a kormány elintézte nekik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg - a szűkös időkeretre való tekintettel -, hogy azért még egy kritikával éljek. Én azt gondolom, abban egyet kell értenünk, hogy ha valami titkos, abból nem sok jó sülhet ki. Ha valami titkos, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy ott valami olyan dolog zajlik, amit önök meg akikkel önök tárgyalnak, nem szívesen tesznek ki az ablakba. Az viszont egy egészen újszerű dolog, hogy most már odáig jutottunk, hogy van egy titkos megállapodás, amelynek a vélt előnyeit felsoroló tanulmányt is titkosítják. Tehát önök most már igazából a titkosat is titkosítják - ki se tudom mondani -, gyakorlatilag egy teljes nonszensz, amit csinálnak, és akkor utána eljönnek egy parlamenti vitanapra, és elmondják, hogy mi minden lehetséges. Beszéljenek, hölgyeim és uraim, a tényekről!
Egyébként én azt látom, önöknek minden okuk megvan rá, hogy titkolózzanak, mert pontosan tudják, hogy ez egy olyan egyezmény, amelyből a magyar emberek nem fognak tudni jól kijönni, ez egy olyan egyezmény, amely egyértelműen a nagytőke érdekeit szolgálja. A multinacionális vállalatok fognak ebből jól kijönni, és a magyar emberek csak rosszul járhatnak. Amiért én különösen aggódom, az a bérek kérdése és a munkavállalók sorsa, meg egyáltalán a munkahelyek száma. Értsék már meg végre, Magyarországra vigyázni kell, a magyar munkavállalókra vigyázni kell, ne hozzák őket ilyen helyzetbe! (Dr. Répássy Róbert: Megértettük, tanító néni.)
Fogják vissza egy kicsit magukat, és úgy menjenek tárgyalni, hogy pontosan kiszámolják azt, hogy ezeknek az embereknek mit fognak okozni, és utána jöjjenek vissza, és mondják el becsülettel a magyar embereknek, hogy miben állapodnak meg a hátuk mögött. Köszönöm. (Szórványos taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť