PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ

Full text search

PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ
PELCZNÉ DR. GÁLL ILDIKÓ európai parlamenti képviselő: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen egyetértek államtitkár úrral, engem is meglepett mindaz a felszólalássor, ami oly elutasító egy olyan tárgyalással kapcsolatban, ami éppen csak most kezdődött el és a legjobb, legoptimistább forgatókönyv szerint is 2016 decemberére lesz egy olyan szöveg, amiről már tudunk véleményt formálni. Ezek után felállni a tárgyalásról már a kezdeti lépéskor, egészen meglepett Schiffer frakcióvezető úrnak ez a merev álláspontja, ugyanis ha egyeztet az európai parlamentbeli társaival, akkor meg fogja látni, hogy az ő véleményük e tekintetben erősen más, legalábbis nem ilyen merev a véleményük. Másrészt azt számon kérni egy befektetési és kereskedelmi tárgyalássor esetén, hogy milyen mögöttes gondolatok vannak a tárgyaláson, nem lehet. Abból kell kiindulni, hogy egy olyan tárgyalássorozatról van szó, kezdeti lépésekről, ami kereskedelmi és befektetési célú partnerségi megállapodás.
Abból kell kiindulni, hogy egy olyan kereskedelmi partnerségről van szó, ami nagyon jelentős, világkereskedelmi mértékben is nagyon jelentős, 46,7 százalékos kapcsolatról van szó, ezért ebből a vitából kivonulni, mintha ez a vita bennünket nem érdekelne, azt gondolom, felelőtlenség. Felelősen akkor cselekszünk, ha ezt a vitanapot, ami egy kiváló kezdeményezés, arra használjuk fel, hogy muníciót adjunk, előrelépjünk a tárgyalási fordulókon. Azt szeretném, ha komolyan vennénk ezt a felelősséget, és a parlament is komolyan venné a felelősséget. Balczó képviselő úrnak, aki tagja annak az európai parlamenti bizottságnak, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik, például feladatokat adna a tekintetben, hogy mit képviseljen, mert akkor lehet jól képviselni valamit, ha tudjuk, hogy mi az elvárás, a képviselői elvárás, a politikai elvárás részünkre.
Szeretném, ha kifejezetten arra fókuszálnánk, hogy vannak-e előnyei, lehetnek-e előnyei egy ilyen megállapodásnak, vagy nem. Akkor lehetnek előnyei, ha bent maradunk a tárgyalási folyamatban, és partnerként maradunk benne.
Nagyon sok előnye lehet, közvetlen is, de leginkább közvetett előnyei lehetnek ennek a tárgyalásnak, és igen, lehetnek előnyei a kkv-szektor részére is kifejezetten a beszállítói körből, például a járműipar területén lehetnek előnyei, ha megfelelően tudjuk ezt képviselni.
Lehet rossz megállapodásokat is kötni, és önök most pontosan ezen rossz megállapodásokból vagy kikényszerített megállapodásokból akarnak következtetni arra, hogy még egy le nem zárt folyamat miért lesz majd rossz nekünk. Ez hiba!
A mexikói megállapodással, a kanadaival vagy a szegény országokkal kötött megállapodással összekötni ezt a folyamatot, hiba. Ez akkor következett volna be, ha a bizottság úgy tárgyalt volna, ahogy a kezdet kezdetén nekiindult, átláthatóságot, nyitottságot és a nyilvánosságot is mellőzve. Erre nem kerülhet sor.
Képviselőtársaim, most jelenleg az Európai Parlamentben nincs meg ennek a tárgyalásnak a támogatói többsége, bizonytalan ez a többség. Éppen ezért az európai parlamenti képviselők mindegyike éberen figyeli a folyamatot, és próbálja ezt alakítani, arra fókuszálva, amit a következő tárgyalási fordulókon majd képviselni kell, olyanokat, mint a mezőgazdaság kérdése, olyanokat, hogy hogyan tudjuk megtartani például azokat a vámkontingenseket, ami számunkra a csemegekukorica területén, a marhahús, sertéshús területén vagy a vegyipar területén fontos; hogy a tokaji bort tokajinak lehessen nevezni, hogy azok a földrajzi árujelzők benne legyenek, és elismerje őket majd ez a tárgyalás is.
Ez a mi felelősségünk, és ez közös felelősség, az Országgyűlés képviselőinek felelőssége és az Európai Parlament felelőssége. Erről szól a ratifikáció.
Azt gondolom, hogy figyeljük a tárgyalás folyamatát, adjunk feladatokat, megfelelő képviselet mellett, akkor szavazzunk majd igennel, amikor minden információ birtokában biztosak leszünk abban, hogy Magyarország számára ez kedvező. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť