DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Abban köztünk vita nincs, hogy a kábítószer-probléma egy nagyon fontos kérdés, óriási veszélyt jelent a fiatalokra, és hogy az elmúlt években egyfajta szerváltás történt, amire képviselő úr is utalt. Tehát a korábbi, sokak által, toxikológusok, orvosok által ismert szerekről, a különböző kannabiszokról, a heroinról áttérnek a fiatalok vagy akár nem is olyan fiatalok a dizájnerdrogokra, amelyek sokkal több veszélyt jelentenek, hiszen nem lehet tudni a pontos hatásukat, sokkal olcsóbbak, így sokkal több mindenkihez jutnak el, sokkal többször kell egy nap alatt bevenni, tehát ez a fertőzésnek és minden másnak a veszélyét is növeli.
Éppen ezért egyetértünk abban, hogy a megelőzésre, a drogprevencióra is sokkal több pénzt kell fordítani. Mi helyesnek tartjuk a szigorúbb büntetőpolitikának az irányát, erről nem kívánunk letérni, és ha kellett, mindig meglépte a Fidesz-KDNP azokat a Btk.-módosításokat, amelyek a kereskedőkkel szemben, a drogüzletben részt vevőkkel szemben a lehető legszigorúbban fellépett, és igyekezett felderíteni a különböző ellátási vagy drogcsempészési láncokat.
Mindemellett ugyanakkor a parlament által is az előző ciklusban tárgyalt nemzeti drogellenes stratégia abban változtatott a korábbiakhoz képest, hogy kinyitotta a drogmegelőzés stratégiáját a soha ki nem próbálók megerősítése irányában. Azokat kell az államnak megerősíteni, arra kell forrásokat fordítani, hogy akik soha nem fordultak drogokhoz, azokban megerősítsük, hogy ők járnak a helyes úton, s ne csak azokkal foglalkozzon a drogellenes politika, akik valamilyen módon már kapcsolatba kerültek a kábítószerrel, hanem azokat is erősítse meg, akik ettől távol tartották magukat.
Amit ön mondott, képviselő úr, az a forrásoknak egy része, hiszen valóban nemzeti forrásból is fordítunk rá, de az emberi erőforrás-fejlesztési operatív program, az EFOP lesz a következő évben a fő forrása a drogellenes programoknak. Pályázati rendszerben, átláthatóbb módon másfél milliárd forint áll rendelkezésre ezen a soron, hogy a jövő évben, 2016-ban drogmegelőzési programokat indítsunk el. Bízom benne, hogy ki fogják meríteni a pályázók a teljes összeget, hiszen ez egy nagyon fontos kiadása a kormányzatnak, sokak életét menthetjük ezzel meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť