DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem ön is ugyanolyan jól tudja, mint én, képviselő úr, hogy a kormányzatnak semmiféle beleszólása nincs abba, hogy tárgyak tekintetében mit oktatnak egyes egyetemeken, ez az egyetemek autonómiájába tartozik. Itt a Pázmányról beszélünk, amelyik ráadásul egy nem állami fenntartóval rendelkező intézmény, tehát itt végképp még kevésbé elképzelhető, hogy a kormánynak, a minisztériumnak bármifajta hatásköre, illetékessége lenne azzal kapcsolatban, hogy mi legyen az egyes tárgyaknak a tartalma. Az Akkreditációs Bizottság az, amelyik a szakokat akkreditálja, de az sem a tárgyakat jelenti egyenként, nem az óráknak a menetét nézik át, hanem a teljes informatikusképzés, jogászképzés, bölcsészképzés akkreditációjával foglalkozik a MAB, és ott is elsősorban azokat a követelményeket vizsgálja, hogy mik azok a minimumfeltételek, amelyeknek egy-egy szak alapításakor vagy fenntartásakor meg kell felelni, és hogyha esetleg abból hiányzik valami, akkor nem akkreditálja a szakot, de hogyha megvannak azok a minimumfeltételek, amelyeket a jogszabály támaszt, akkor ezeket akkreditálja - de ezt sem a minisztérium, hanem ezt is az Akkreditációs Bizottság a felsőoktatás tekintetében.
A szakjegyzék, amellyel a minisztériumnak közvetlen kapcsolata és feladata van, az csak a szakok nevét és a megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza, és van egy miniszteri rendelet ezen túlmenően, amely rendeletben kiadott képzési és kimeneti követelményeket sorolja, mégpedig hogy egy-egy szakon kinek mit kell tudnia, minden végzett hallgatónak. Ehhez képest többletet bármilyen egyetem beletehet. Ez a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek volt a döntése, amelybe így a kormánynak, az államnak vagy a minisztériumnak semmifajta beleszólása nincsen, hogy mit tegyen, mit oktasson vagy ne oktasson az egyetem. De az mindenképpen fontos, hogy a XX. századnak a borzalmaival mindenki tisztában legyen, ezért a Nemzeti alaptantervnek részévé tette a kormányzat nemcsak a holokausztról történő oktatást, hanem a kommunizmus bűneinek az oktatását is, mint ahogy az első Orbán-kormány alatt holokauszt-emléknap és kommunizmus áldozatainak emléknapja is beiktatásra került a köznevelési intézményrendszer megemlékezései közé. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť