DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány hete jelent meg a hír, hogy az ön almamáterében, a PPKE-n kötelező tárgyként fognak tanulni a jövő évtől a holokausztról, ráadásul a tel-avivi egyetem két professzora dolgozza ki a tananyagot, tehát kötelezően fogják oktatni informatikusoknak, jogászoknak is. Kissé furcsán vette ki magát a dolog, hogy egy külföldi állam képviselője bábáskodott a bejelentésnél.
Tisztelt Országgyűlés! Néhány évvel ezelőtt Sólyom László államelnök úr a holokauszt-emléknapon a következőket mondta Kertész Imrére hivatkozva: „A törvénynek ez az abszolút megszegése, ami megesett, megerősíti a törvényt nemcsak ama nép számára, amely elszenvedte azt, hanem az egyetemes emberiség számára a tilalmat teszi abszolúttá. Auschwitz az egész emberiség számára érvényes példázattá válhatott, mert ebben a történetben a jó és a gonosz élesen kettéválik. Itt nincs helye igazolásnak, magyarázatnak, ha megkísérelnénk, kultúránk alapjait tagadnánk. Mi a későbbi generáció kötelessége? Fenntartani azt az erkölcsi rendet, amelyben Auschwitz és az általa jelképezett népirtás megismételhetetlen.”
Ezért gondoljuk mi is úgy, hogy helye van a holokausztoktatásnak a közoktatásban, helye van a pedagógusképzésben. Ezért is gondoljuk azt, hogy az érzékenyítésnek minden esetben a közoktatásban van helye, ezért szavaztuk meg a szocialisták idevágó javaslatát az auschwitzi látogatásokkal kapcsolatban vagy a Jobbik javaslatát a határon túli látogatásokkal kapcsolatban.
Az egyetem magyarázata, amit egy oktató jelentetett meg a napi.hu-n, ugyanakkor egészen elképesztő: az egyetemet ért úgymond antiszemitizmus-vádra hivatkozik. Azt gondolom, lehet, hogy a szándék jó, az eszköz viszont brutálisan helytelen, és ellentétes célt ér el. Azt gondolom, hogy a holokauszt példázatának a fenntartása nem önmagában az antiszemitizmus elleni küzdelem része, mint ahogy a holokauszt nem pusztán a zsidók ügye, mindannyiunk, az egész emberiség ügye, mindannyiunk, minden magyar ügye.
Annyit kérdeznék, tiszteletben tartva az egyetemi autonómiát, hogy puha akkreditációs jogosítványaival kapcsolatban (Az elnök csenget.) tervez-e valamit a tárca, illetve külügyi vonatkozásokban tervez-e valamilyen lépést a kormány. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť