DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársam! Az indulatát értem, csak a címzettet tévesztette el. Ugyanis a környezetszennyező cégek felelőtlen és jogszabálysértő magatartása az, ami ilyen helyzetet eredményezhet. A felszámolók felelőtlen magatartása, a környezeti károk felszámolására kiadott hatósági határozatban előírtak nem teljesítése az, ami ilyen helyzetet eredményezhet. A kormánynak ezek miatt a felelőtlenségek miatt kell a következményeket közpénzből, a lakosság terhére megoldania.
Magyarországon törvény rögzíti azt az alapelvet, hogy a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy az megelőzze a környezetszennyezést és a környezetkárosodást. Ennek megfelelően a veszélyes anyagok és hulladékok kezelését, tárolását szigorú jogszabályi előírások szerint és hatósági felügyelet mellett kell végezni. A középeurópai régióban Magyarország elsőként indított környezeti kármentesítési programot. A program tervezői akkor 35 ezerre becsülték a kivizsgálást igénylő, potenciálisan szennyezett területek számát, aminek kármentesítési feladatait 50-60 évben és ezermilliárd forintokban határozták meg.
Konkrét kérdésére válaszolva tájékoztatom képviselőtársamat arról, hogy a prioritási számításokat a környezetvédelemért felelős tárca szakértői háttérintézményében számolják, az országos környezeti kármentesítési program keretében kidolgozott módszertan szerint. Felhívom a figyelmet arra, hogy a potenciálisan és igazoltan szennyezett területek sorba állítása csak viszonylagos, dinamikusan változó lehet, nem jelent kőbe vésett sorrendet. A potenciálisan szennyezett és kármentesítendő területek országos számbavételére és szakmai rangsorolására az országos környezetvédelmi információs rendszer kármentesítési információs alrendszere, a Kárinfo szolgál. Az adatok a környezetvédelmi hatóságon keresztül kerülnek a nyilvántartásba.
Azt szeretném még elmondani önnek, hogy összesen több mint 250 milliárd forintot biztosított a magyar állam a költségvetésben, ebből az összegből 2015-ben 19 milliárd forintot kaptak a tárcák a felelősségi körükben elvégzendő kármentesítési feladatra. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť