SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány március 1-jével lényegében megszüntette a segélyezés rendszerét, és a feladat megoldását az önkormányzatokra hárította át. Megszűnt az óvodáztatási támogatás, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás, megszűnt a méltányossági ápolási díj, méltányossági közgyógyellátás, és ezt mind-mind átalakították teljes egészében, ahogy a szociális segélyezési rendszert. Lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és a rendszeres szociális segély csak Szegeden 3300 háztartást érintett. Most itt az újabb eszement megszorítás: pénzt fognak kérni a házi segítségnyújtásért.
(14.00)
Számos kistelepülésen válhat ugyanis fizetőssé a még most ingyenes ellátás, ha elfogadjuk a parlament előtt már a múlt héten tárgyalt szociális törvény módosítását.
Mint ismeretes, házi segítségnyújtást helyi önkormányzatok kötelesek biztosítani annak, aki ezt kéri, és egyébként állapota alapján rászorul. Erre a kormányzat ad ugyan normatívát, de ezt az önkormányzatoknak ki kellett pótolni, ha szükséges, és bizony sok esetben szükséges. Most majd az önkormányzatokon múlik, hogy kérnek-e pénzt a rászorulóktól, hogy legyen valaki, aki kijár az otthonukba segíteni boldogulni a mindennapokban, például takarítani, gyógyszert adagolni vagy öltözködni. Ugyanis be fognak vezetni egy 285 forintos minimumdíjat, a minisztérium szerint ugyanis túl sokan kapják ok nélkül az ellátást.
A KSH adatai szerint 2013-ban már 131 ezer ember részesült segítségnyújtásban Magyarországon, Szegeden pedig az igénybevételi napló alapján 48 293 volt a gondozási napok száma, ami a jövőben több tízmillió forintot jelenthet az önkormányzatnak, ha azt a rászorulók helyett átvállalja. Azt tapasztaljuk, hogy miközben romlanak a szegénységi mutatók, nyílik a jövedelmi olló a szegények és a gazdagok között, a kormány újabb forrásokat von el a legrosszabb helyzetű társadalmi csoportoktól, a rokkantaktól, a szegény családoktól, de az önkormányzatoktól is.
Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, miért van újabb szükség, hogy az amúgy is nehéz helyzetű embereket ismét megsarcolják, és ha az önkormányzatoknak kell valóban átvállalni a díjat, akkor kifizeti-e ezt a kormány helyettük. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť