CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselőtársaim! Azt hiszem, azt mindannyian elismerhetjük, hogy nagyon fontos területtel foglalkozik ez a törvényjavaslat. Részletekbe nem akarok azért menni, mert az előbb a Törvényalkotási bizottság részéről az indokok elhangzottak, hogy miért volt szükség erre a szabályozásra, de néhány gondolatot szeretnék mondani, néhány adattal együtt természetesen.
Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer tanuló vállal valamilyen alkalmi munkát, akiknek jelentős része, legalább 130 ezer fő iskolaszövetkezetekben dolgozik. Ez a lehetőség, tulajdonképpen ez a munkaforma munkatapasztalatot és pénzkereseti lehetőséget ad a diákoknak. A javasolt rendelkezés egyértelművé teszi, hogy a társadalombiztosítási ellátásokkal kapcsolatos jogosultsági szabályok és a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli mentesség szabálya a tanulói vagy a hallgatói jogviszony fennállásához kötődik, amelybe beletartozik a tanuló vagy hallgató 25. életévének betöltéséig a tanulói-hallgatói jogviszony szüneteltetésének időtartama is. Ez az egyik nóvum ebben a javaslatban.
A másik része a megváltozott munkaképességű embereknek, munkavállalóknak a munkába állásával foglalkozik, amely arról szól, hogy a magyarországi foglalkoztatási viszonyok a munkaerő-kölcsönzés vonatkozásában azt a tendenciát mutatják, hogy a kölcsönvevők a munkaerő megrendelése során alacsony számban igénylik a megváltozott munkaképességű személyek kölcsönzését, sőt bizonyos esetekben kifejezetten elutasítják az ilyen személyek foglalkoztatását. Ennek elősegítése érdekében, mármint az ő foglalkoztatásuknak az elősegítése érdekében egy könnyítést tesz a javaslat, így az egyenlő bánásmód követelményének a munkaerő kiválasztására vonatkozó része tekintetében a kölcsönvevő és a kölcsönadó egyetemlegesen felelni fog. Egy-egy munkavállaló fel nem vétele a szolgáltatást igénybe vevő felelőssége is lesz, tehát a felelősségi fokokat fogja a javaslat elfogadás után szabályozni. Így tulajdonképpen, amennyiben a kölcsönadó foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, úgy az utána keletkező fizetési és foglalkoztatási kötelezettséget egyoldalú nyilatkozattal átvállalhatja a kölcsönvevőtől.
Ezzel a két területtel foglalkozik ez a javaslat, ebben kérném a támogatásukat, hogy elfogadás után egyre több és minél több fiatal, hallgatói vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező ember vállalhasson munkát, a megváltozott munkaképességű emberek pedig könnyebben tudjanak munkát vállalni, és nagyobb igény legyen az ő munkájukra. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť