IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika egyetért a kormánnyal abban, hogy a második világháborúban elesett, eltűnt és hadifogságban elhunyt katonák özvegyei és árvái felé ki kell fejezni a társadalom együttérzését, és hogy mindenféle hátrányos megkülönböztetés nélkül minden érintettnek anyagi támogatást is kell nyújtani.
A jelen törvénymódosítási javaslat az indoklása szerint azzal a szándékkal íródott, hogy az illő anyagi támogatás mindazokat is megillesse, akiknek a férje vagy édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között volt a Magyar Királyi Honvédség és Csendőrség kötelékében. Kimondja még azt is a javaslat, hogy ez a juttatás attól függetlenül is jár, hogy az érintett milyen állományviszonyban volt, illetve hogy milyen volt a rendfokozata.
Úgyszintén függetlennek kell lenni az ellátásra jogosultságnak attól a ténytől, hogy az 1947. február 10-én Párizsban a Magyarország képviselői által aláírt békeszerződés következtében az érintett mely ország állampolgárává vált. Az LMP egyetért azzal is, hogy a javaslat célja az, hogy egyenrangúként kezelje mindazokat, akik magyar állampolgárként kötelességüket teljesítve áldozták életüket a hazáért.
A törvényjavaslat szövege a célnak megfelelően lakóhelytől függetlenül megnyitja a hadigondozottsági jogosultságot azon magyar állampolgárok számára is, akiket 1949. január 1-jét megelőzően nyilvántartásba vettek. Magyarország határainak változása következtében sok olyan személy van, aki eddig nem volt jogosult a magyar államtól ellátásra. A javaslat alapján azok is jogosultak lesznek igényelni hősi halált halt néhai férjük utáni ellátást, akik Magyarországról vonultak be, de lakhelyváltozás nélkül jelenleg más államnak a polgárai.
A törvényjavaslat bevezeti a volt hadiárva, volt hadigyámolt és volt hadigondozott családtag fogalmát annak érdekében, hogy megteremtse annak lehetőségét, hogy akik korábban jogosultak voltak hadigondozotti ellátásra, de a pénzellátást megszüntették vagy a jogosultságuk megszűnt, kérelemre a járadékban részesülhessenek.
Összességében tehát úgy gondoljuk, hogy a törvényjavaslat indokolt, ezért az LMP támogatja azt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a KDNP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť