KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő javaslatról általánosságban elmondható, hogy a hadigondozottak körének bővítését vezeti át, és azoknak is ad lehetőséget a támogatás igénybevételére, akiknek ezt korábban valamilyen okból megszüntették, gondolok itt külföldre költözésre, politikai üldöztetésre vagy országhatár-változásokra.
(12.50)
A javaslatot hiánypótlónak találjuk. Korábban is szorgalmazta a Jobbik, konkrétan tavaly decemberben, amikor a honvédek jogállásával, valamint a hadigondozással összefüggő törvények módosításáról tárgyaltunk a Ház falai között, hogy a hadiárvák juttatásait is emeljék, illetve azok is kerüljenek be a törvénybe. A Jobbik támogatni fogja ezt a javaslatot, támogatandónak és támogathatónak találjuk.
Ahogy miniszter úr is beszélt róla, a második világháború elvesztése után a hadigondozottak Magyarországon nagyon gyalázatos helyzetbe kerültek, olyan helyzetbe, ami példa nélküli volt a hadviselő országok körében. Ez a Rákosi-rendszernek, a kommunista diktatúrának volt köszönhető. Azt is ki kell emelni, hogy voltak más kommunista országok is ebben az időben Európában, de még ott is megbecsülték azokat az embereket, akik a hazájukért küzdöttek, akik a fronton elestek vagy megsebesültek. Őket méltányolták annyira, hogy megfelelő járadékokat folyósítottak számukra. A hadiárvák és a hadiözvegyek esetében ez ezekben az országokban megtörtént. Magyarországon ez sajnos nem így volt. A Rákosi-rezsim felszámolta az egész rendszert, a Hadigondozottak Szövetségének szervezetrendszerét, a munkájukat betiltották, a székházukat államosították, és minden juttatást megvontak a rászoruló emberektől. Ez elég nagy szégyen.
1990 után újjáalakult a Hadigondozottak Szövetsége. Azt is meg kell említeni, hogy 1949-ben 800 ezer fő volt a hadigondozottak száma. Ezzel is érzékeltethetjük, hogy milyen nagyszámú honfitársunkat érintette ez a kérdés, és a hozzátartozók révén még ma is nagyon sok embert, szinte minden embert érint.
Sajnálatos módon, amikor 1994-ben elfogadta a már szintén említett törvényt az Országgyűlés, véleményünk szerint nem megfelelően rendezte a kártérítést. Az egy összegű kifizetés, ami részükre megadatott, valójában nem jelképezte azt, hogy ők mennyi juttatástól estek el. A mostani javaslat valamelyest gyógyír számukra, igaz, hogy nagyon későn kerül a Ház elé.
Konkrétan néhány mondatot magáról a javaslatról is mondanék. Az első három paragrafus rendezi a hadigondozásra jogosultak körét. Ez bővül, a törvény hatálya alá kerülnek a volt hadiárvaként, a volt hadigyámoltként vagy volt hadigondozott családtagként gondozásba vett emberek is. A hadiözvegyek fogalmának a kiegészítéséről is szó van a javaslatban. Erre azért van szükség, hogy olyan özvegyek is kaphassanak ellátást, akik jelenleg nem Magyarországon élnek, de olyan személyek özvegyei, akik Magyarországról vonultak be, amikor az adott terület még hazánkhoz tartozott. Ez is egy nagyon fontos pontja a javaslatnak, és természetesen a Jobbik is támogatja ezt.
A 3. §-ban azok a volt hadiárva, hadigyámolt, hadigondozott családtagok vannak, akik korábban ellátásra jogosultak voltak, de az ellátás a jogszabályváltozások miatt részükre megszűnt, s ha nem is nyújtottak be kérelmet, e kategóriák szerint mégis részesülhetnek járadékban.
Egy nagyon fontos dolgot említett miniszter úr a felszólalásában, és nagyon örülök neki, hogy a világháborús emlékműveket és a hadisírokat is felhozta, amelyek sok helyen valóban nem olyan állapotban vannak, ahogy az megilletné őket. Én a határon túli hadisírokról is szólnék. Erről kevés szó esik. Az elcsatolt területeken lévő, határon túli hadisírok esetében talán még rosszabb a helyzet, s nemcsak az elhanyagoltságuk miatt, hanem azért is, mert egyes nemzetek a történelemhamisítás útjára léptek. Gondolok itt az Erdélyben lévő hadisírokra, ahol a magyar hadisírokra román feliratok is kerültek, és úgy mutatják be ezeket a sírokat, mint ha ott nem is magyar katonák lennének. Ezekre is meg kellene találni a megoldást.
Összefoglalva: jó javaslatnak tartjuk, és a Jobbik természetesen támogatni fogja ezt a szavazatával is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť