LÁZÁR JÁNOS

Full text search

LÁZÁR JÁNOS
LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Igen tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni mindazoknak a hozzászólását, akik eddig a vitában részt vettek, és szeretném jelezni az előterjesztők képviseletében, hogy készen állunk a benyújtott módosító indítványok megfontolására és a parlamenti konszenzus megteremtésére.
Most itt azt a megjegyzést mindenféleképpen szeretném megtenni, hogy tisztázni kell, hogy a mi javaslatunk, ötünk javaslata, szándékaink szerint nem érinti a jelenleg hatályos hadiözvegy- és hadiárva-ellátást, ami egy jelentősebb összeg ennél. Vargha Tamás államtitkár kollégám részletes tájékoztatást fog majd adni a bizottsági fázisban a módosító indítvány megtárgyalásakor, hogy jelen pillanatban a hadigondozásról szóló jogszabály alapján kit mi illet meg; hogy abban az esetben például, amikor Afganisztánban veszítettünk el katonát, akkor erről a magyar állam hogyan gondoskodott.
Ezeket a szabályokat szeretnénk nem megváltoztatni, hanem kiegészíteni. Tehát amiket önök felvetettek, hogy a mostani javaslat mennyiben rontja vagy befolyásolja a korábban hatályos, hadiárvákra vagy hadiözvegyekre vonatkozó ellátmányokat, azokat részletesen meg fogjuk vizsgálni. Nem az a célunk, hogy ez romoljon, nem az a célunk, hogy ezt visszább soroljuk, hanem az a célunk, hogy ez rendben legyen. Eddig nem merült fel, hogy ezzel probléma lenne, de ezt részletesen meg fogjuk vizsgálni. A technikai módosító indítványok, amelyek a jogalkotás okán a pontosításra vonatkoznak, természetesen befogadásra kerülnek részünkről, illetve az Igazságügyi Minisztériumhoz is fordultunk azoknak a kérdéseknek a tisztázása és pontosítása céljából, amelyeket felvetett a Magyar Szocialista Párt vezérszónoka, Harangozó képviselőtársam is. Tehát ezeket mind készek vagyunk megfontolni.
Én az összegszerűséget is természetesen megfontolandó dolognak tartom, meg kell nézni, hogy más hasonló nyugdíj-kiegészítések, illetve a kárpótlás logikája alapján, méltányosságból, hősiesség vagy szenvedés elismeréseképpen nyújtott nyugdíj-kiegészítések milyen összegűek. Erről is fogunk a vita kapcsán táblázatot és összesítést készíteni, hiszen jó néhányan részesülnek Magyarországon - azok is, akiket 1945 előtt ért sérelem, és azok is, akiket 1945 után ért sérelem - egyfajta nyugdíj-kiegészítésben; ezeknek az összegszerűségét is érdemes megnézni havi lebontásban.
Ezeket az elmúlt időszakban jelentősen emelte egyébként a kormány, tehát jóval nagyobb tételekről van szó, mint itt, de ezt is ki fogjuk munkálni, hogy tájékoztatni tudjuk korrektül az Országgyűlésben tevékenykedő képviselőtársaimat arról - hogy legyen viszonyítási alapjuk -, hogy hogyan juttatunk nyugdíj-kiegészítést azoknak, akik 1945 és 1990 között voltak politikai üldözöttek, vagy azoknak, akik 1945 előtt, adott esetben az 1938 után meghozott zsidótörvények áldozatai voltak és azoknak a törvényeknek a hatálya alá kerültek. Ezt részletesen kimunkáljuk, hogy legyen összehasonlítási alapjuk, beszélni fogunk a gazdasági minisztériummal is és a nyugdíjbiztosítóval, illetve a nyilvántartásokat meg fogjuk részletesen vizsgálni ismét, hogy körülbelül hány emberről lehet szó, mert nyilván a költségvetési mozgásteret az érdemben befolyásolja, hogy 100 ezer emberről van szó vagy 18 ezer emberről van szó.
A mi vélelmünk az - nagyon érdekes egyébként, csak szeretném az Országgyűlést tájékoztatni -, hogy már 10 ezer alatti sajnos azoknak a száma, akik holokauszttúlélők és nyugdíj-kiegészítésben részesülnek, és megdöbbentő párhuzam, hogy 10 ezer alatti azoknak a száma, szinte megegyező az arány, akik ’45 utáni politikai megbélyegzés, üldöztetés vagy ítélet alapján kapnak nyugdíj-kiegészítést. Tehát a két csoport szinte ugyanolyan nagyságrendű számmal képviselteti magát a kompenzációs rendszerben, ami évről évre jelentősen csökken, sajnos az a helyzet, hogy öt-tíz éven belül ez a kérdés már nem jelent költségvetési terhet az ország költségvetése szempontjából. Ha itt 15-18 ezer emberrel számolhatunk, akkor nagyjából ki lehet számolni, hogy az a következő öt-tíz évben mit jelent. Ezeket a számításokat még csatolni fogjuk az előterjesztéshez.
Köszönöm szépen a konstruktív hozzáállásukat, várjuk a vita folytatását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť