VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A civilizáció társadalmai kegyelettel és büszkeséggel őrzik és ápolják hőseik emlékét. Intelem ez a nemzetek minden tagja számára és kötelesség, mert a felejtés és a közöny nem szolgálja a jövőt, nem építi azt, és nem neveli a gyermekeinket a békére.
Sajnálatos módon voltak országok, amelyek nemzettörténetében előfordulhattak időszakok, amikor meg kellett tagadni saját hősi halottaikat. Ilyen nemzetlélekrontó állapotba kényszerítették Magyarországot is a második világháborút követően. Súlyos vesztesége a magyarságnak, hogy ez a korszakváltás nem a magyar szellemiségben kimunkált erkölcsi értékek alapján történt - írta Görömbei András -, hanem egy nemzetelnyomó, idegen nagyhatalom érdekei szerint. A diktatúra minden polgári értéket száműzött, a nemzeti érzést egyenesen üldözte, és kirekesztette a nemzetből a Trianonban elszakított magyar nemzetrészeket.
A rendszerváltást követő évtizedekben igyekeztünk kilábalni abból a sokkból, amit a szégyenteljes 40 esztendő hagyott ránk örökül. 1994-ben törvény született a hadigondozásról, amely egyben elismerte, hogy a haza védelme, a hazáért vállalt felelősség, a hősiesség a legmagasabb rendű nemzeti érdekek között állnak. Így aztán szemben a korábbi évtizedek gyakorlatával, amikor is feledésből állítottunk emlékműveket, ma már kutatások, múzeumok, gyűjtemények és emlékművek őrzik hős honvédjeink nevét, akik a múlt század világégéseiben olyasmit éltek át a nemzet nevében, ami kitörölhetetlen tanulság a közös tudatban.
Ezért az elmúlt 70 évre tekintettel is, azzal a kitétellel, hogy nem kívánjuk minősíteni a háború történéseit, nem múló kötelességünk a Magyar Királyi Honvédség és Csendőrség soraiban szolgált hős katonáink hozzátartozóit, még élő családtagjait segíteni. Ezen az erkölcsi alapon ismételten elutasítva az 1949 után született, a hadiárvák járandóságáról szóló politikai döntést, amellyel megnyomorították és megalázták a magyar családokat, és tekintettel a határainkon túl élő nemzettársainkra is, kiknek felmenője a Magyar Király Hadsereg és Csendőrség kötelékében szolgált, de a párizsi békeszerződés következtében más országok állampolgárai lettek, valamint a jövő iránti felelősségének tudatában a magyar kormány támogatja a hadigondozásról szóló törvényt módosító egyéni képviselői indítványt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť