DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A javaslatunk nem mást tartalmaz, mint hogy a politikusokkal szemben legyen rendszeres, törvényben meghatározott módon előírt vagyonosodási vizsgálat. Arra teszünk javaslatot, hogy ezt a vagyonosodási vizsgálatot a politikusokkal szemben ne az adóhatóság, hanem a Számvevőszék, tehát ne egy kormányzati szerv, hanem a parlament szerve, a Számvevőszék folytassa le. Értelemszerűen ehhez a Számvevőszék számára megfelelő költségvetési fedezetet is biztosítani kell.
Tisztelt Országgyűlés! Ez a javaslat az LMP részéről akkor fogalmazódott meg tavaly februárban, amikor a Simon-ügy kipattanásánál a Mentelmi bizottság egy véget nem érő történetbe kezdett, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján megpróbáljon a nyomára bukkanni annak, hogy mitől figyelt ott 250 millió forint az MSZP akkori második emberének a bankszámláján. Ugyanakkor meggyőződésem az, hogy önmagában a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer szükséges, de messzemenően nem elégséges feltétele annak, hogy az állampolgárokat biztosítsuk arról, hogy a politikusok nem fogják szétlopni a közvagyont.
Tisztelt Országgyűlés! 25 éves adóssága a politikai elitnek az, hogy olyan világos viszonyokat teremtsen, hogy Magyarországon senkinek, aki közvagyon, közpénz közelébe jut, ne jusson eszébe belenyúlni a közösbe.
(17.40)
Éppen ezért, amikor politikusok vagyonosodási vizsgálatát követeljük, akkor nem csak a parlamenti képviselőkről van szó, nem csak a vezető kormánytisztviselőkről van szó. Ilyen kötelező vagyonosodási vizsgálatot írnánk elő a köztulajdonban álló cégek vezetői, illetve az önkormányzatok vezetői esetében is.
Fontos azt is látni, hogy egy olyan, egészen abszurd körülmény alakult ki Magyarországon, hogy tulajdonképpen az emberek azt is gondolhatják, hogy egyetlen ország van Európában, ahol nincsen korrupció, sikerült felszámolni a korrupciót, és az Magyarország, hiszen bármerre nézünk, akármelyik égtáj felé, azt látjuk, hogy akár Szlovéniában, akár Franciaországban, akár Romániában bizony miniszterelnököket, főpolgármestereket, minisztereket is vezetőszáron elvisznek; kerül köztársasági elnök őrizetbe Franciaországban, kerül miniszterelnök előzetes letartóztatásba Horvátországban, Szlovéniában, valahogy Magyarország viszont vagy korrupciómentes övezet - amit, azt gondolom, kevesen hiszünk el -, vagy pedig egy következmények nélküli ország.
Amit mi javasolunk, az annyi, hogy a vagyonosodási vizsgálat ne aszerint történjen meg a politikai elit szereplőivel szemben, hogy éppen kinek milyen aktuális érdekei mozgatják az adóhatóságot, hanem törvény írja azt elő, hogy bizonyos esetekben és bizonyos időközönként a politikai elit tagjaival szemben ilyen vagyonosodási vizsgálatot folytasson le a Számvevőszék. Azért kell vagyonosodási vizsgálat, mert a vagyon eredetének is a nyomára kell bukkanni.
Az embereket okkal idegesíti az országban az a negyedszázados tapasztalat, hogy huszonéves-harminc-éves emberek, úgy, hogy világéletükben közpénzből éltek, mesebeli palotákra tesznek szert luxus-úszómedencékkel, luxusautókkal, luxusvadászatokkal. Kíváncsiak az emberek, hogy honnan van meg ennek a fedezete, erre kell végre negyedszázad után az Országgyűlésnek választ adni. Okkal gondolja ma mindenki ebben az országban azt, hogy a politikusok azért tudnak olyan mesebeli vagyonra szert tenni, amit nem igazol a hivatalos jövedelmük, mert mellette párhuzamosan folyamatosan növekszik az a jövedelem, ami kimegy offshore-paradicsomokba. Ha van vagyonosodási vizsgálat, a nyomára lehet annak bukkanni, hogy mondjuk, egy huszonéves-harmincéves parlamenti képviselő, polgármester vagy éppen miniszter hogyan tud magának, mondjuk, luxus-úszómedencét keríteni (Közbekiáltás a Jobbik soraiból: Luxusbűnözés!), hogyan tud valaki tíz-húsz év közhivatalban eltöltött idő után luxuslakásokat vásárolni.
Talán, ha van kötelező politikusi vagyongyarapodási vizsgálat, annak is a nyomára bukkanhatunk, hogy egyesek lakása mitől nő magától, annak is a nyomára lehet bukkanni, hogy mitől lesz egy volt államtitkár, parlamenti képviselő bankszámláján hirtelen 200 millió forint. Amíg csak a vagyonnyilatkozattal bajlódik az Országgyűlés, lehet szórakozni úgymond véletlenül elírt adatokon, de soha senki nem fogja megmondani azt önmagában a vagyonnyilatkozat-tételi eljárás alapján, hogy a mesebeli vagyonok honnan az ördögből születtek, és közben pedig azt nézzük, hogy a jövedelem folyik ki ebből az országból.
Ezért kéne ezt a javaslatot tárgysorozatba venni (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hogy legyen garanciájuk az embereknek arra, hogy a politikusok nem fogják szétlopni a közvagyont. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť