FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Érdekes volt hallani szocialista képviselőtársam aggódását, akik mindig is a téeszalapú tőkés nagybirtokrendszert képviselték, és most hirtelen a vidéki családi gazdálkodókért kezdtek el aggódni. Ez is egy fejlődési folyamatnak lehetett az eredménye. Mi azért még ne higgyünk ebben teljesen, hogy ez így is fog maradni. (Dr. Harangozó Tamás: Csányi, Mészáros Lőrinc. - Gőgös Zoltán: Nyerges. - Harangozó Gábor István: Simicska.)
Ami viszont a nemzeti vidékstratégiát illeti, az úgy néz ki, hogy jól működik. A kormány ezt a határozatot elfogadta. Ennek szellemiségében a magyar mezőgazdaság soha nem látott teljesítményt produkált az elmúlt három évben. Aki véletlenül figyelemmel kíséri ezt, az látja, hogy a GDP-hez évről évre növekvő mértékű erőt ad hozzá. Nem volt olyan év az elmúlt három évben, amikor a mezőgazdaság ne előzte volna meg az előző évi eredményét, ne írta volna felül az előző évi eredményét. Mint ahogy említettük, a jelenleg mintegy 50-50 százalékos tőkés nagyüzemi gazdálkodás és családi gazdálkodás által használt földterületi arányokat szeretnénk megváltoztatni, és ez a folyamat beindult, 80 százalékban a magángazdálkodó családi gazdálkodók és 20 százalékban a tőkés nagyüzemek javára szóljon a használati jog. Ez körülbelül néhány év múlva teljesülni is fog.
Tehát nem igaz az a vélekedés, hogy a nemzeti vidékstratégia ilyen értelemben nem teljesítette be az elvárt reményeket, netán tőkés nagyüzemek lepték volna el Magyarországot. Épp az ő visszaszorításukról van szó folyamatosan. Az MSZP éppen őértük aggódott, amikor a földforgalmi törvényt nem fogadta el. Ő sajnálta, hogy ezek a tőkés nagyüzemek háttérbe szorulnak. Úgy gondolom, a magyar gazdaság jelentős része most már a mezőgazdaság, az a kérdés, hogy ez, amit a nemzeti vidékstratégia is megfogalmazott, ebben a dinamikában tovább tud-e fejlődni. Véleményünk szerint igen. Épp az a bizonyítéka, amit az előbb elmondtam, hogy évről évre kiemelkedő teljesítményt nyújt a mezőgazdaság.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť