HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ez egy olyan téma, amiről sokkal hosszabban lenne méltányos beszélni, mint ezekben a néhány perces felszólalásokban, de megpróbálok beleférni. Jómagam a Magyar Szocialista Párt támogatásával az elmúlt néhány évben kétszer is nyújtottam be parlamenti határozati javaslatot, amiben azt írtuk le, hogy mi milyen vidéket szeretnénk látni. Ennek a lényege valahol akörül kereshető, amiről most az előterjesztő Sallai képviselőtársam is beszélt. Szeretnénk a vidék gazdaságát helyreállítani, ahol gyarapodó családi gazdaságok vannak, és a háztájiban is van értelme dolgozni, mert megvan a megfelelő intézményi háttér; ahol koordináltan ott van a szakmai segítségnyújtás a termelők mögött, a kis családi gazdálkodók mögött, és nincsenek magukra hagyva, ahol a szociális gazdaságot is életre lehet hívni, működőképes szociális szövetkezetek vannak, mert ők sincsenek magukra hagyva, mert van mögöttük olyan intézményi háttér, ami képes a megfelelő szakmai segítségnyújtást, képzési struktúrát, piacépítést mögéjük tenni, hogy egy vidéki gazdaságot föl lehessen építeni.
(Az elnöki széket Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ebben természetesen nagy szerepe van a mezőgazdasági termelésnek, de akár a helyi energiatermelésnek, mert sok helyen csak azzal lehet elindítani egyáltalán egy helyi gazdaság fölépítését, abból lehet stabilan bevételt előállítani, vagy akár a lakhatási körülmények javításának is. Az eköré kialakított stratégiánkat nyújtottuk be kétszer is így, határozati javaslatként, amikor is a fideszes többség azzal verte le ennek a napirendre tűzését, hogy hát ezek egészen hasonló gondolatok, mint amik az Ángyán-féle vidékfejlesztési stratégiában le vannak írva. Nem tudtam ezzel vitatkozni, mert valóban, az Ángyán-féle vidékfejlesztési stratégiában hasonló gondolatok vannak leírva.
Csakhogy, tisztelt fideszes kormány, nem ezt csinálták, hanem nagyjából ennek az ellenkezőjét. Ezért abszolút jónak látom azt, hogy ennek a stratégiának a végrehajtását, monitoringozását ez a parlament a fideszes többséggel írja elő, hátha egy kicsit előrébb jutunk ezekben a célokban. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť