SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Lehet Más a Politika az elmúlt időszakban is következetesen próbált a jogszabályalkotás során ezeknek az elveknek megfelelő jogharmonizációs tevékenységet folytatni. Nemrég, amikor az ingatlannyilvántartásról szóló jogszabály volt előttünk, akkor is azt mondtuk, hogy a közszereplőknek legyenek nyilvánosak az ingatlannyilvántartási adatai, hogy ne kelljen kutatgatni, hogy akkor hány négyzetméteres ingatlanokról van szó.
Ugyanúgy, mint ahogy korábban ilyen szállóigeként - idézőjelbe téve - volt ez általános dolog, hogyha valami leesik a pótkocsiról, akkor arra hogyan tesznek szert emberek, most gyakorlatilag a „családi segítség” fogalmának megjelenése lett az, ami ilyen közkeletű kifejezésként megjelent, hiszen itt most már mindenki, aki valami olyan vagyonra tesz szert, amit nem tud megmagyarázni, a családi segítséget beköpi, és ezzel el van intézve minden. Nyilvánvalóan hiába lát ez sajtónyilvánosságot országosan, senki nem kezd el ezzel kapcsolatban kutakodni, egyetlen állami szerv sem merészkedik oda, hogy egy-egy miniszternek, államtitkárnak esetleg az ilyen jellegű magatartását megvizsgálja.
Ebből adódóan nyilvánvalóan a Lehet Más a Politika frakciója támogatná ezt az indítványt, és arra kéri mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselőket, hogy ugyanezt tegyék meg, hiszen nyilvánvalóan annak, aki közszereplővé válik, azért fel kell vállalnia azt, hogy az életének egy része bizonyos tekintetben legyen nyitott könyv. És miért ne lehetne ezt megtenni? Ha a fideszesek egyszer komolyan vennék azt, amiről beszélnek, akkor csak támogathatnának egy ilyen indítványt.
Azt gondolom, a Lehet Más a Politika frakciója nyitott lenne arra a párbeszédre, hogy hogyan alakítsuk ezt ki úgy, hogy minden frakció számára elfogadható legyen, tehát legyen meg a lehetősége annak, hogy erről párbeszédet folytassunk. Legyen meg a lehetősége, hogy erről vitát tudjunk folytatni, tudjuk megkezdeni azt az utat, hogy a „politikus” kifejezés ne a „tolvaj csalóval” legyen szinonima, hanem a közért tevő közszereplővel, és újra egy olyan felemelő és megtisztelő rangot adjon, amit elvesztettünk az elmúlt húsz évben.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť