SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 2000-es éveket követően a Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormányok egy meglehetősen elmarasztalható vidékpolitikát folytattak, aminek az eredménye megszüntetett szárnyvonalak, bezárt iskolák, növekvő nagygazdaságok lettek, valamint a vidék népességmegtartó erejének csökkentése.
2006-tól kezdődően ezzel ellentétes politikát hirdetett szerte az országban Ángyán József a Fidesz és a Magosz színeiben, és mindenütt azt mondta, hogy a Fidesz ezt fogja megállítani, és helyre fogja állítani a vidék népességmegtartó erejét. Azt ígérte, hogy újra eljön a kisgazdaságok és a családi gazdaságok ideje, azt ígérte, hogy élelmiszer-termelő, értékteremtő munka lesz jellemző az agráriumban, és minden arról fog szólni, ha kormányzásra kerül a Fidesz, hogy annak az időszaknak vége legyen, ami tönkreteszi, kivérezteti a falvakat és a kistelepüléseket.
A 2010-es kormányra kerülést követően meglehetősen sokan gondolták azt a magyar vidéken, hogy Ángyán József személye megfelelő garancia arra, hogy ez meg is valósuljon a Fidesz kormányzásának az idején. Ennek a munkának az eredménye lett a nemzeti vidékstratégia, amit egy meglehetősen széles körű társadalmi egyeztetéssel, a társadalom bevonásával, különböző helyeken tartott fórumokkal próbáltak a lehető legteljesebbé tenni.
Miután a Magyar Országgyűlés rendszerében egyik bizottság sem foglalkozik kiemelten csak és kizárólag a vidékfejlesztéssel, ezért fontos hangsúlyozni, hogy ez nem agrárstratégiaként látott napvilágot, hanem Magyarország népességének négyötödét lefedő vidékstratégiaként, ahol épp olyan fontos volt a vidéki boltos, a vidéki kisvállalkozó, a vidéki köztisztviselő, mint amennyire az agrártermelő. A nemzeti vidékstratégia a Fidesz által megalkotottan 2012-re úgy készült el, hogy szinte egyedülállóan egy nagyobb társadalmi konszenzus és egy nagyobb politikai támogatottság volt mellette. Ebben a vidékstratégiában jó néhány olyan indikátor megfogalmazásra került, amelynek a megvalósítása a mi véleményünk szerint a mai napig biztosítékot jelenthetne arra, hogy a vidék népességmegtartó ereje növekedjen, hogy újra lehetőség legyen arra, hogy a vidéki óvodák, iskolák megnyissanak, oda gyerekek kerüljenek, mert ha a vidéki munkahelyeket és a vidéki családokat meg tudjuk tartani a kistelepüléseken, ha vissza tudjuk csábítani oda állandó munkahelyekkel, akkor megvan az esélye annak, hogy a vidék talpra álljon.
Magyarországon a rettenetesen egészségtelen és rossz stratégiával kialakított centralizáció, ami a főváros köré csoportosul, gyakorlatilag nagyon nagyban befolyásolja azt, hogy a vidéki népesség hogyan viszonyul számos kérdéshez. Az, hogy a kistulajdonosok, a kárpótlásban kis földtulajdonra szert tett tulajdonosok egy jelentős része az elmúlt évtizedekben már értékesítette a földtulajdonát, és jó tíz évvel ezelőtt vagy azt megelőzően elkezdett megerősödni a nagybirtokrendszer, az egy rendkívül egészségtelen, jóformán dél-amerikai agrárstruktúrát teremthet. Ennek a folyamatos nyomait látjuk nap mint nap Magyarországon jelenleg is.
Azt gondoljuk, hogy a Fidesznek ideje színt vallania, hogy végleg szakított-e azokkal az ígéretekkel, amelyek 2012-t megelőzően folyamatosan előtérben voltak a Fidesz szakpolitikájában, végleg szakított-e azzal a szakpolitikával, amit Ángyán József neve fémjelzett az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium tárcáján belül, végleg szakított-e azzal, hogy a kisgazdálkodóknak és a családi gazdálkodóknak teret engedjen a magyar vidéken, és ugyanúgy elkötelezte magát a nagybirtok mellett, mint ahogy azt a Fideszt megelőző kormány tette, vagy van még remény arra, hogy ebből az egykori kormány által elfogadott határozatból egy, a parlament által elfogadott, magasabb szinten támogatott jogszabály jöjjön létre.
(18.00)
Lehet-e ennek a stratégiának alárendelni a költségvetést? - és most különösen aktuális ez, amikor erről előrehozottan beszélünk. Lehet-e újra előszedni azt, hogy az ágazati politikák, a közútfejlesztés, a közoktatás, az egészségügyi fejlesztés mind-mind a nemzeti vidékfejlesztési stratégia szellemében kerüljön megvalósításra, és újra előtérben legyen az Magyarországon, hogy igenis meg kell hagyni az életteret a vidéki térségekben? Ez a nemzeti vidékstratégia véleményünk szerint erre garanciát teremthetne, ha ehhez megfelelő politikai szándék van.
Azt akarjuk, hogy a Fidesz, illetve a KDNP valljon színt, hogy teljes mértékben szakított ezzel, úgy, ahogy ezt a nemzeti parki vagyonkezelésben lévő földeknél tette, ahol nyilvánvalóan a stratégia a növekedést írta elő, és ehhez képest a kormánypártok szándéka, mint kiderült pár héttel ezelőtt, teljesen ellentétes. Tehát mindenben szakított, vagy lehet még arról szó, hogy a Fidesz valamit ebből megőrzött?
Ha ennek megvan az esélye, akkor ide kell hozni országgyűlési határozat formájában, be kell terjeszteni, és meg kell teremteni a lehetőségét, hogy a parlamentben erről a vidékstratégiáról értelmes vita folytatódjék, és megteremtsük a hátterét a vidék megőrzésének.
Ehhez kérem az önök támogatását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť