MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom frakciója is fogja tudni támogatni az előttünk fekvő javaslatot. Ezzel szerintem nem okoztam nagy meglepetést, hiszen minden előremutató, minden, a klímapolitikában előrelépést felvázoló javaslatot támogatott a Jobbik eddig is és a jövőben is fog.
Én talán csak arra helyezném a hangsúlyt, amit a saját területemről intő példaként tudok hozni. Például a mezőgazdaságban és a hazai agráriumban nem fektetünk elég nagy hangsúlyt ezen problémákra. Folynak ugyan nemesítések mind vetőmag, mind állatfajok tekintetében, de ezeknek az állami támogatása, segítése messze nem üti meg azt a szintet, ami, azt hiszem, hogy egy agrárium szempontjából ennyire központi országban megfelelő és üdvözítő lenne, hiszen amikor a bőrünkön majd még inkább napi szinten fogjuk érezni a klímaváltozás hatásait, akkor már nagyon késő lesz nekiállni ezen nemesítéseknek; főleg, ha kitartunk azon elvünk mentén, hogy a GMO-t igyekszünk távol tartani hazánktól, és igyekszünk minél inkább GMO-mentesen megoldani a hazai élelmezést is.
Szintén sajnálom, hogy kevés szó esik a Ház falai között például arról, hogy az erdeink hogyan fognak reagálni erre a klímaváltozásra, hiszen azért a fafajok tekintetében komoly aggodalomra adhat okot az, hogy ez a klímaváltozás olyan ütemben zajlik - és most nemcsak a világban zajló folyamatokról beszélek, hanem kifejezetten kis hazánkban zajlókról -, ami például azt eredményezheti, hogy néhány fafaj nem lesz képes időben alkalmazkodni ehhez a változáshoz.
(15.50)
Jó lenne itt is egy államilag felépített rendszeren keresztül segíteni az ilyen kutatásokat, hogy egy-egy fajon belül hol lehet olyan típusokat találni, amely a megváltozott körülmények között életképesebb, és képes pótolni az erdő természetes utánpótlását. Itt gondolok például arra, hogy balkáni populációk terén érdemes lenne vizsgálódni, hiszen vannak erre mutató vizsgálatok egyébként, csak tényleg az államnak e mögé komolyabban oda kellene állni.
Én is kiemelném az öntözés helyzetét. Azért az egy elég abszurd dolog, hogy az évszázad árvize után - ami nemrég vonult végig hazánkon - néhány hónapra rá arról kellett beszélnünk itt a Ház falai között, hogy történelmi aszály sújtja hazánkat, és milyen súlyos következményei vannak a mezőgazdasági termelésre. Ez mindenképpen egy olyan folyamat, amire választ kell adni, és nem a jövőben, hanem most, nagyon rövid időn belül, hiszen egy olyan pazarlást végzünk hazánk folyóvizei kapcsán, ami azt hiszem, hogy példátlan, és a jövő generációi nem fogják tudni és nem is bocsáthatják meg azt, ha ebben most azonnal nem teszünk lépéseket.
Tudom, hogy egy kicsit eltértem a most tárgyalt javaslattól, ezeket csak azért kívántam felvillantani, hogy természetesen - ahogy kezdem - a Jobbik támogatja ezt a javaslatot, de szeretnénk, határozottan követeljük azt, hogy a például általam felvázolt ügyekre is nagyobb hangsúlyt fektessünk, többet beszéljünk itt a Ház falai között, hallgassuk meg azokat a szakértőket, akik a vészcsengőket most már évek hosszú sora óta csengetik, és folyamatosan felkiáltójelként olvashatjuk az ő tanulmányaikat. Remélem, hogy a szakbizottságok elé is gyakrabban kerülnek majd ilyen anyagok, és érdemben tudunk ezekről itt a Házban vitatkozni, és olyan döntéseket hozni, amelyeknek aztán az eredménye a gyakorlatban is megmutatkozik. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť