SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Meghallgattam az előterjesztő és a kormánypárti frakció álláspontját, és nekem teljesen tetszett, amiket elmondtak, teljes mértékben támogatandónak érzem. Ez mind nagyon szép és mind nagyon jó, a gond az, hogy ennek a végrehajtásával mi lesz.
Tehát borzasztó nagy eredmény az, hogy most nem úgy, mint az energiahatékonysági törvénnyel kapcsolatban, nem egy mulasztásos jogszabálysértéssel vagy kötelezettségszegési eljárás után kezdünk egy ilyet, hanem most az egyszer időben csináljuk, tehát ezt mindenképpen értékeljük, és magában a jogszabályban nincs olyan, ami ne lenne támogatható. Tehát én azt mondom, hogy megint kérem a kormánypárti oldalt, hogy ossza be ezt a támogatást.
Támogatni fogjuk az előterjesztést, meg fogjuk szavazni, ugyanakkor el kell mondjam, hogy ez nagyon kevés. Tehát az, hogy papírokat gyártunk… - ha jól tudom, államtitkár úr egy sikeres polgármester volt. Tudnia kell, hogy a gyakorlati megvalósítás, az, hogy papírokat hozunk létre, ez nem jelent semmit. Az, hogy hozunk egy újabb jogszabályt… Beletehetjük az alkotmányba is, hogy klímavédelmet csinálunk, ha nem csinálunk semmit.
Tehát megint csak azt tudom elmondani, amit a korábbi ilyen tárgyalásoknál, vegyük elő a Fidesz által gyártott nemzeti adaptációs stratégiát, nézzük meg, hogy milyen feladatok vannak, és annak a megvalósítására szeretnénk végre kötelezettségeket látni. Nézzük meg, hogy 2014-ben az FM vagy az akkori VM vezetői milyen öntözési rendszereket ígértek a magyar mezőgazdaság számára, hogy az aszály kezelhető legyen. Nézzük meg azt, hogy a fővárosi közlekedésben milyen megoldások lennének arra, hogy a tömegközlekedés klímabarátabb megoldásaiban a klímaváltozáshoz valamilyen felkészülés megtörténjen.
Ezek a lépések nem történnek meg. Ellenben mind a Fidesz vezérszónoka, mind pedig ön elmondja eredményként azt, hogy teljesítettük a vállalásokat a klímapolitikában, a ’90-es viszonyokhoz képest. Persze, hogy teljesítettük, másfél millió munkahely megszűnésével teljesítettük, amit azóta sem hoztunk helyre, és azóta is hiányzik. Tehát teljesítettük úgy, hogy összeomlott az iparunk. Tehát most teljesen nyugodtan ettől nem dőlhetünk hátra, hogy egy ’90-es állapothoz képest eredményeink vannak, mert nagyon nagy áldozat árán hozta meg ezt az eredményt a magyar társadalom, és ha ez az áldozat nem lenne, akkor minden bizonnyal a gazdaságnak is más úton kellene járnia.
Ez a sikeresség, amit önök úgy tekintenek, hogy sikeresek vagyunk klímapolitikában, azért nem nyilvánulhat meg, mert nyilvánvalóan nincs olyan állapot, amire azt mondhatnánk, hogy ez pozitív, ez jó, ez előremutató. Nem tehetjük ezt meg, mert vészesen közeledünk ahhoz, hogy ha világviszonylatban ez a 2 fokos nagyon kritikus átlagos hőmérséklet-növekedés bekövetkezik, akkor összeomlik nagyon helyrehozhatatlanul a Föld ökoszisztémája. Ez ügyben mindenkinek sokkal többet kell tenni.
Ha államtitkár úr azt mondja erre, hogy ebben kicsi pontok vagyunk, és a magyar gazdaság nagyon pici szereppel vesz részt a világ többi szereplőjéhez képest, elismerem, hogy ez így van, de ennek ellenére ez nem jelenti azt, hogy nekünk ne lennének feladataink az alkalmazkodásban, hogy a klímapolitikához alkalmazkodjunk vagy a megváltozott körülményekhez, és ne lennének ahhoz kötelezettségeink, hogy még sokkal hatékonyabb megoldásokkal lépjünk ennek érdekében.
Nyilvánvalóan az önök számára is ismertek azok a tudományos tények, hogy Magyarország abba a csoportba tartozik, ahol az időjárás változékonyabbá válása, az árvizek, aszályok, hőhullámok számos gazdasági problémát okoznak, és új betegségek kórokozóinak megjelenésére kell számítanunk a következő évtizedekben. A mindezekre való felkészülésnek semmiféle nyomát nem látjuk. Ez azért szomorú, mert gyakorlatilag a világ vezetői vagy legalábbis azok, akik felelősséggel vannak globális tekintetben, azok már mind elismerik, hogy ez az, amivel elsődlegesen foglalkozni kell. Most itt vagyunk egy viszonylag szűk körben a parlamentben, pedig gyakorlatilag nemcsak az országnak, hanem a világnak a jövőjéről beszélünk, hogy mi is lesz.
Azért akartam ezt idézni, mert önök egy keresztény alapokon működő demokráciát ígértek a magyar társadalomnak, és hátha számít az, hogy Ferenc pápa hogyan jár élen ebben. Mostani, nemrég elhangzott beszédéből hadd idézzek: „A világot olyan gazdasági és pénzügyi dinamikák uralják, amelyek híján vannak az etikai megfontolásoknak. Többé nem az emberek irányítanak, hanem a pénz. A földek és vizek kisajátítása, az erdők kivágása, a mezőgazdasági vegyszerek használata olyan gonosz dolgok, amelyek elszakítják az embereket szülőföldjeiktől. A klímaváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, az erdők pusztulása egyértelműen mutatják, milyen pusztító következményekkel járnak napjaink kataklizmái.”
Összességében, ha megnézzük a jogszabályt, akkor biztosíthatom államtitkár urat arról, hogy a Lehet Más a Politika képviselőcsoportja támogatni fogja és meg fogja szavazni. Viszont azt kérjük államtitkár úrtól, hogy a kormányzaton belül képviselje azt az álláspontot, hogy ezen kötelezettségek végrehajtására a lehető legnagyobb kormányzati szándék, és a 2016-os költségvetés tekintetében a legnagyobb költségvetési forrás álljon rendelkezésre, mert mindezek nélkül ez csak egy üres papír lesz, amivel a Magyar Közlönyt terheljük, de nincs érdemi hatása a klímapolitikára.
Ennek megfontolását kérem államtitkár úrtól, és egyébként biztosítjuk a támogatásról és az elfogadásról. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť