SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk lévő törvényjavaslat egy korábban megkötött egyezmény, a kiotói jegyzőkönyv egy újabb mellékletének, kiegészítésének a kihirdetését tartalmazza a hazai jogrendszerben. Az üvegházhatású gázok káros hatását nagyon jól ismerjük, az ez ellen való védekezés fokozott feladatunk. Ez a törvényi, jogszabályi kihirdetés is egyben megfelelés az Európai Unió által javasolt eljárásoknak, és csatlakozás egy olyan egyezményhez, ami a jövőkép szempontjából az egyetlenegy járható út lehet. Ehhez szükséges, hogy a magyar Országgyűlés ratifikálja.
A klímaváltozás káros hatásaival kapcsolatos politikát az Európai Unió közösen egyezteti. Ennek megfelelően tavaly októberben az Unió állami és kormányvezetői elfogadták a 2030-as klímapolitikai irányelveinket, így a 2020-ig vállalt 20 százalékos károsanyag-kibocsátás csökkentésének megduplázását tűztük ki célul, mintegy 40 százalék mértékben. Az elmúlt években végbement éghajlatváltozás és az emberi tevékenység egyre nagyobb mértékben jelzi a hatást, és ha összehasonlítjuk Magyarország gazdasági növekedési görbéjét a klíma- és kibocsátási számokkal, megállapíthatjuk, hogy azon uniós tagországok közé tartozunk, amelyek sikeresek ennek a mutatónak a képzésében, és sikeresek a klímapolitikában.
A klímapolitikát azonban nem lehet szűken és kizárólag csak a gazdaság viszonyai között nézni. A klímapolitikai előírások elfogadására elsősorban a gazdasági okok mellett más, nem a gazdaságban jelentkező tényezőknek, éghajlati és egyéb tényezőknek is szükséges, hogy figyelembe vegyük minden elemét. A szabályozásra az éghajlat védelme érdekében a túlmelegedés ellen van szükség, és azokat a mesterséges folyamatokat kell növelnünk és erősítenünk, amivel a kibocsátás csökkentésével, a klímapolitikával meg tudjuk akadályozni a klímánkat érő negatív folyamatokat.
Maga az ENSZ kiotói jegyzőkönyv aláírása, ratifikálása következtében szükségessé vált, hogy újra áttekintésre kerüljön, és az áttekintést követően egy újabb szabályozás kerüljön bevezetésre. Ez az úgynevezett dohai konferencián be is következett, amely 2020-ig egy érvényes klímapolitikát és károsanyag-kibocsátást határozott meg. 2013 január elejétől 2020 végéig egy újabb rendszer került rögzítésre, és már előrevetítette az ez évben Párizsban megtartandó konferencia tevékenységét is, amelynek lényege, hogy 2030-ig a kibocsátási politikánkat és a kvótakérdéseket, magát a klímapolitikát újra tudjuk határozni.
A 20 százalékos uniós cél Magyarországon már időben teljesült, hiszen jelen pillanatban 36 százalékos megtakarításnál, illetve károsanyagkibocsátás-csökkentésnél tartunk. Ez azt jelenti, hogy azokat a feltételeket, amiket a dohai jogszabály ratifikálása ránk terhel, teljesíteni tudjuk. Abban az esetben, ha valamennyi uniós tagország ez év május-júniusában elfogadja és ratifikálja a dohai egyezményt, akkor 2015 végén Párizsban a részes felek konferenciáján a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozóan megtörténhet egy, a dohai egyezményt felváltó és módosító szerződés elfogadása, és egy hosszú távú kibocsátási stratégiát tudunk meghatározni annak a betartása, valamint a klímára gyakorolt hatása csökkentése érdekében.
(15.30)
A törvényjavaslat elfogadásával erősíthetjük azokat a pozícióinkat, amiket a gazdaság fejlődése érdekében megteremtettünk, erősíthetjük a világ ezen területén működő mechanizmusokban való határozott részvételünket. Épp a köztársasági elnök úr által létrehozott hivatal segíti ezt a tevékenységünket az ENSZ keretein belül. Illetve hozzátenném, hogy a nemzetközi egyezmény hatálybalépéséhez szükséges európai uniós szabályozások, rendeletek, törvények és irányelvek meghatározásával ez év végén egy egységes európai uniós politikával tudunk fellépni a párizsi konferencián.
Az elmondottak értelmében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/4636. számon benyújtott törvényjavaslatot módosító javaslataikkal támogatni szíveskedjenek, az elfogadásához járuljanak hozzá. Ezzel történelmi jelentőségű lépést tesz Magyarország, és az elsők között ratifikáljuk a kiotói jegyzőkönyv dohai módosításának jegyzőkönyvét.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és ismételten kérem támogatásukat. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť