DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes büntető jogszabályok módosításáról szóló, az Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett T/4643. számú törvényjavaslat Országgyűlés általi elfogadása által egyértelműbbé válna a büntetéskiszabás szabálya az erőszakos és többszörös visszaeső bűnelkövetők vonatkozásában.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat szerint fogolyszökésnek minősülne az úgynevezett reintegrációs őrizet szabályainak megsértése, amely reintegrációs őrizet a büntetés-végrehajtásban nemrég került bevezetésre. De mit is jelent a reintegrációs őrizet? Azt, hogy ezzel a büntetési nemmel érintett, jogerősen elítélt bűnelkövetők a lakóhelyükön töltik le a szabadságvesztés büntetésük hátralévő részét, legfeljebb 6 hónapot, amit a törvényi feltételek fennállása esetén a büntetés-végrehajtási bíró engedélyezhet. A büntetés-végrehajtási bíró határozatba foglalja a jogerősen elítélt bűnelkövetőkre vonatkozó magatartási szabályokat, meghatározza az elítélt tartózkodási helyét, továbbá mozgási területét is.
A büntetés-végrehajtás ezen új módjának a biztonságát a folyamatos ellenőrzés, továbbá a jogerősen elítélt bűnelkövető végtagjára helyezett távfelügyeleti eszköz alkalmazása biztosítja. A fentiek értelmében a fogolyszökés törvényi tényállása kiszélesítésre kerül, vagyis fogolyszökést követ el az is, aki a reintegrációs őrizet során a számára kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a reintegrációs őrizet szabályainak megsértésével abból a célból hagyja el, hogy a büntetés-végrehajtás alól kivonja magát.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A joggyakorlatban jelentős problémát okozott a különös, a többszörös és az erőszakos többszörös visszaesőkre, valamint a bűnszervezetben történő elkövetésre vonatkozó rendelkezéseknek halmazati büntetés kiszabásának szabályaival történő egyidejű alkalmazása. A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a büntetés kiszabása során először azt kell értékelni, hogy a halmazatban levő bűncselekményt különös, többszörös, erőszakos többszörös visszaesőként vagy bűnszervezetben követték-e el, és a halmazati büntetést csak ezen értékelés elvégzése után, az így már felemelt büntetési tétel alapulvételével kell kiszabni. A törvényjavaslat a fenti jogszabályi ütközések feloldása érdekében megteremti annak lehetőségét, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés ítélet esetén lehetőség legyen az előzetes bírósági mentesítés mellett az utólagos bírósági mentesítésre is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A szabálysértésekről, szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (6) bekezdése szerint érték-egybefoglalásnak van helye, ha az elkövető egyenként 50 ezer forintot el nem érő értékre, illetve ekkora összegű kárt, vagyoni hátrányt okozva követ el lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot, csalást, szándékos rongálást, hűtlen kezelést. A törvényjavaslat rendelkezést tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy amennyiben az érték-egybefoglalás eredményeképpen az összesített elkövetési érték meghaladná a bűncselekményi értékhatárt, úgy akkor a cselekmények már ne a szabálysértési eljárás, hanem kifejezetten a büntetőeljárás szabályai szerint legyenek elbírálandók.
Korrupciós bűncselekményeknél tipikus elkövetési magatartásokból adódóan kiemelkedően magas a látencia. A törvényjavaslat a látencia csökkentése érdekében befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés tekintetében is megteremti a korlátlan enyhítés lehetőségét, így valamennyi ilyen korrupciós bűncselekménynél egységesen biztosítva lesz a fenti megoldás.
A törvényjavaslat magát a büntetőeljárást is több szempontból módosítja, amelyek főként az alábbiak: a törvényjavaslat az ügyészi nyomozás kötelező esetköreivel kapcsolatban módosításokat tartalmaz, kibővítve az elektronikus kapcsolattartás formáit.
A törvényjavaslat szerint az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványt megalapozó iratokat a vádemelést megelőzően nemcsak kényszerintézkedés elrendelésekor, hanem a meghosszabbításakor is a terhelt és a védő rendelkezésére kell bocsátani, abban az esetben, ha az előzetes letartóztatás meghosszabbítására irányuló indítvány a meghosszabbítás okaként új körülményre hivatkozik.
Az eljárás gyorsítását szolgálja, hogy a büntetés-végrehajtási bíró a bírósági felülvizsgálati eljárás során a bírósági felülvizsgálati kérelem elkésettsége, törvény általi kizártsága vagy nem jogosulttól származó ok miatti elutasításról meghallgatás nélkül, pusztán az iratok alapján, azok áttanulmányozása alapján dönthet.
Ugyancsak az eljárás eredményesebb lefolytatását hivatott biztosítani a törvényjavaslat által bevezetendő új rendelkezés, amely az előzetes letartóztatás végrehajtása vonatkozásában lehetővé teszi, hogy bizonyos körben az ügyész a nyomozó hatóságra ruházhassa át a rendelkezési jogot, valamint az a rendelkezés, hogy az elzárásra ítélt elkövető büntetés-végrehajtási intézeti befogadását egyes esetekben hivatali időn túl is lehetővé tegye.
A törvényjavaslat megteremti annak a törvényi feltételét is, hogy a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő részt vehessen a reintegrációs őrizet magatartási szabályainak az ellenőrzésében.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek alapján kérem, támogassák az egyes büntető jogszabályok módosításáról szóló, az Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett T/4643. számú törvényjavaslatot. Parlamenti frakciónk a törvényjavaslatot a szavazásnál is támogatni fogja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť