BANA TIBOR,

Full text search

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő egyezmény Magyarország részvételével egy új nemzetközi szervezetet hoz létre a V4-országok részvételével, amely a nemzetközi szabadalmi eljáráshoz való hatékonyabb hozzáféréshez ad segítséget a régió országainak. Az intézet székhelye Budapest lesz, így székhely-megállapodásra is szükség van.
Az egyezmény újítása, hogy a nemzetközi szabadalmi eljáráshoz magyar nyelven ad hozzáférést a térség magyar ajkú polgárainak nemcsak Magyarország területéről, de az egész Kárpát-medencéből. Mivel az intézethez lehetősége van csatlakozni más, nem a visegrádi négyek köréhez tartozó országoknak is, Magyarországnak mindent meg kell tennie azért, hogy azok az államok is csatlakozzanak, amelyekben jelentős magyar kisebbség él, hiszen adott esetben így ők is anyanyelvükön nyújthatnák be szabadalmi kérelmüket. Ezt a magunk részéről - mint határon túli testvéreink iránt elkötelezett politikai erő - rendkívül fontosnak tartanánk, és bízunk benne, hogy kormányzati oldalról érdemi erőfeszítéseket láthatunk majd ebben az irányban.
A négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva az eddigieknél előnyösebb feltételekkel válik lehetővé a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési szerződés, a PCT rendszerének igénybevétele. Mindez lehetőséget teremt arra is, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői saját anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve kapjanak segítséget az eljárás során felmerülő kérdéseikre. Az oltalomképességre vonatkozó visegrádi kutatási és vizsgálati jelentések pedig az igénybe vehető díjkedvezmények révén költséghatékony lehetőséget kínálnak a nemzetközi jogszerzéshez.
A megalakuló intézet részese lehet annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a középeurópai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.
Ezek alapján a törvényjavaslat támogatható, a Jobbik képviselőcsoportja természetesen igennel fog majd rá szavazni. Amit még hozzá szeretnék fűzni, hogy mindenképpen további lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy csökkenjen a szabadalmi ügyintézés ideje. 2014-ben a nemzeti úton tett befejezett bejelentések bruttó átfutási ideje 30,2 hónap volt, míg az európai szabadalmak hatályosítási kérelmének átlagos átfutási ideje 5,2 hónap volt. Itt azért egy elég jelentős különbséggel szembesülhetünk, tehát bőven van teendő ezen a téren. Bízunk benne, hogy maga a megállapodás, az egyezmény is ezt elő tudja mozdítani, és érdemben javítani tud ezen a helyzeten.
Ami pedig különösen fontos, hogy az intézet létrehozása még tovább erősítheti a visegrádi országok közötti együttműködést akár más területeken is, valamint versenybe hozhatja a régió vállalkozásait. Mi elsősorban a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozását, előnyökben részesítését tartanánk fontosnak, megnyitva előttük az utat a külföldi piacokon is.
Ebben a reményben és ezekkel a megjegyzésekkel tudjuk támogatni az egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť