CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A 2013-ban elfogadott, a szellemi tulajdon védelmére irányuló nemzeti stratégiában, a Jedlik-tervben is világosan megfogalmazódik: nemzetgazdasági érdek és versenyképességi követelmény, hogy a nemzetközi iparjogvédelmi együttműködés eszközeivel is elősegítsük a hazai vállalkozások szabadalmi védelmét, oltalomszerzését.
A Visegrádi Szabadalmi Intézet kormányközi szervezetként történő létrehozásával a részt vevő országok feltalálói és vállalkozásai számára az eddigieknél előnyösebb feltételekkel válik lehetővé a Szellemi Tulajdon Világszervezete által igazgatott, a világ 148 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési szerződés, a PCT rendszerének igénybevétele, így a globális szabadalmi rendszerbe történő bekapcsolódás.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat arra irányul, hogy a Visegrádi Szabadalmi Intézetről szóló megállapodást kihirdesse és a megállapodás kötelező hatályának elismeréséhez szükséges felhatalmazást megadja.
A Visegrádi Szabadalmi Intézet felállításával számos pozitív előrelépés várható. Mint a közép- és kelet-európai régió nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerve, költséghatékony megoldásaival előmozdítja és serkenti az innovációt és a kreativitást, továbbá elősegíti a gazdasági növekedést és javítja a versenyképességet a régióban.
A jelenleginél kedvezőbb nyelvi, nyelvhasználati lehetőség nyílik meg. A szabadalmakkal kapcsolatos nemzetközi kutatás és elővizsgálat az angol mellett minden egyes részt vevő ország hivatalos nyelvén is történhet. Ez azt is jelenti egyébként, kedves képviselőtársaim, hogy például Szlovákiában egy szlovákiai magyar feltaláló elindíthatja az ottani, szlovákiai kirendeltségen magyarul is ezt az eljárást. A Visegrádi Szabadalmi Intézetnek tehát lehetősége lesz arra, hogy magyar nyelven folytathassa le a nemzetközi kutatást és az elővizsgálatot. Emellett a hazai szabadalmi bejelentők anyanyelvükön indíthatják meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kaphatnak választ.
Lehetőséget teremt továbbá arra, hogy a visegrádi országok iparjogvédelmi hatóságai megőrizzék, sőt továbbfejlesszék a helyi ipar, a régióbeli vállalkozások magas színvonalú kiszolgálásához szükséges szabadalmi, kutatási és vizsgálati szakértelmüket, a műszaki, innovációs és szabadalmi tudásbázist.
A Visegrádi Szabadalmi Intézet székhelye Budapest lesz, a többi szerződő államban pedig kirendeltségekkel fog rendelkezni, így a földrajzi közelség előnyt jelent majd a személyes kapcsolatot és konzultációt igénylő bejelentők, különösen az egyéni feltalálók, valamint a kis- és középvállalkozások számára.
Befejezésül szeretném megköszönni a szakdiplomácia kitartó, többéves fáradozását, amelynek eredménye az előttünk fekvő megállapodás. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť