DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A tisztelt képviselő úrnak válaszolnék akkor először a Híd-program vonatkozásában.
Valóban, a teljes szakképzés vonatkozásában a lemorzsolódás körülbelül egyharmados, 33 százalékos. A Híd-programban a lemorzsolódás ennél magasabb mértékű, 40 százalékos. Tehát ezért mondtam, hogy a Híd-program még annyira sem hatékony, mint egyébként amennyire hatékony a szakképzés egésze ebben a vonatkozásban. Ez az adat rendkívül jól rávilágít arra, hogy nem jó, nem hatékony a Híd-program. Ráadásul az a 40 százalék, aki már a Híd-programból is kiesik, ővelük nagyon nehéz lesz ezt követően mit kezdeni.
A 18 és 24 év közöttiek statisztikája rendkívül megtévesztő. Általában addigra már befejezik a szakképzést, tehát a szakképzésben lemorzsolódók nincsenek benne ebben a statisztikában, amit ön elmondott, vagy részben vannak benne, de már ott is a végzős évfolyamon leginkább.
(20.50)
A Híd-programba járó diákok egy tanév alatt 120 ezer igazolatlan hiányzást halmoztak fel, tehát elképesztő mértékű az igazolatlan órák száma ebben a vonatkozásban.
Az irányítás tekintetében pedig öt megyében biztos, hogy centralizáció lesz ezen szakképzési centrumok létrehozásával, hiszen ha a tiszkek működését vesszük alapul - ami a jelenlegi rendszer -, akkor öt megye biztosan van, ahol háromnál több tiszk működik most, és az centralizációt fog jelenteni, hogy legfeljebb három lesz, és lesznek olyan megyék, ahol pedig marad a jelenlegi struktúra, tehát se nem csökken, se nem nő a tiszkekhez képest a szakképzési centrumok létrehozásával ez a szám. Tehát ott sem beszélhetünk arról, hogy decentralizáció lenne.
Az, hogy területi alapon szerveződik egy irányítási rendszer? Hát a KLIK-ben is vannak területi szintek, van járási szint, megyei szint és központi szint, mégsem sikerült hatékonyan működtetni a rendszert, tehát ez önmagában nem biztosíték semmire. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť