IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Óriásira duzzadt itt előttünk… - külön beszélek, bocsánat, nem tisztáztam, külön beszélek majd a köznevelési módosítókról és most a szakképzési módosítókról.
Óriásira duzzadt a szakképzési módosítóknak a száma, egy 64 pontos anyag gyűlt össze, amelynek egy jelentős része láthatóan helyesírási, nyelvhelyességi korrekció, ami bizony arra enged következtetni, hogy talán nem is a minisztériumban született ez az iromány, hiszen a kormányzati apparátusról azért el tudjuk képzelni azt, hogy tudnak helyesen írni és fogalmazni - legalábbis ezt reméljük.
Feltételezésünk szerint sokkal inkább a minisztériumon kívül csapták össze ezt a javaslatsorozatot, ami egyébként törvényellenesen került az Országgyűlés elé, hiszen bár hivatalosan Varga Mihály miniszter neve alatt fut, mégsem volt társadalmi egyeztetésen, mindenki csak a beterjesztés után szembesülhetett vele.
A kormány még a törvénymódosítás alapját képező szakképzési koncepciót is titkolta, erre vonatkozó adatkérésünk teljesítését megtagadta. Amikor több alkalommal próbáltam ezt a szakképzési koncepciót kikérni, akkor azt a választ kaptam, hogy egyrészt küldtek egy négyoldalas kivonatot ebből, másrészt azt mondták, hogy majd annak idején ez megismerhető lesz. Azt gondolom, ez teljesen elfogadhatatlan, mert az, amilyen koncepcióra ez épül, ez parlamenti képviselők számára is egy zárt anyag, egy meg nem ismerhető anyag, ez tovább csökkenti ennek az egész most előttünk heverő javaslatcsomagnak az értékét.
A kormány teljes mértékben kiszolgáltatja, úgy gondoljuk, a szakképzést, még csak nem is a gazdaságnak, hanem azon belül is egy szűk csoportnak. Már számos alkalommal fölhívtuk a figyelmet az elmúlt években arra, hogy nemcsak a szakképzés, hanem az oktatás más területein, közoktatásban, felsőoktatásban is tapasztalható, látható, jól érzékelhető egy egyértelmű árnyékminisztérium a háttérben, és jól látszik az, hogy a Kereskedelmi és Iparkamarának itt óriási szerepe van, jóformán árnyékminiszterként funkcionál annak vezetője.
A részletekre térve - nyilván mindenre nem tudok reagálni -, ha az összegző módosítókban szereplő pontokat nézzük, akkor a nyelvtani korrekciókon kívül persze számos elem van, néhány ezek közül. A módosítás újabb felhatalmazásokat adna a kormánynak, az illetékes miniszternek, hogy rendeletben szabályozza a szakképzésben tanító pedagógusok pótlékára vagy a gyakorlati oktatók előmeneteli rendszerének meghatározására vonatkozó szabályokat. Nem akarják ezeket a juttatásokat törvényben meghatározni, hiszen a rendelet bármikor módosítható, vagy egy tollvonással visszavonható. Így teszik még bizonytalanabbá a szakképzésben oktatók megbecsülését, még csak törvényi keretet sem szabnak ehhez. De a Fidesz-KDNP élen jár a szabályok kijátszásában, a kiskapuk megkeresésében is. A módosító javaslat is azt bizonyítja, hogy a nem állami szakképző intézmények állami felkérés esetén az általános szabályozástól eltérő mértékben vehetnek részt a felnőttoktatásban.
Mint minden oktatást érintő módosításnál, most is kicsit pofozgatják a Híd-programok működését. Az, hogy a Híd I. és a Híd II. program helyett köznevelési és szakképzési Híd-programok jönnek létre, a lényegen semmit nem fog változtatni. A Híd-programok továbbra is a magyar oktatás szegregált, zsákutcás képzései maradnak.
A felzárkóztatásra, mentorálásra, külön odafigyelésre óriási szükség lenne, de nem így, nem ilyen formában. Az összegző módosító javaslat egyrészt egyértelműsíti ennek a szakképző Híd-programnak az ingyenességét, olyan kusza szabályokat hoznak, hogy már az sem egyértelmű, hogy mi ingyenes és mi fizetős.
Másrészt rögzítik, hogy kis túlzással Varga Mihály és Balogh Zoltán értsenek egymással és saját magukkal is egyet, valamint kérjék ki egymás és saját maguk véleményét, mielőtt a Híd-programok működése és a tantervei körül babrálnának valamit.
Végezetül lényeges kérdés az is, hogy kik oktassák a szakképzésben részt vevő diákokat, fiatalokat. Miközben a duális képzésben kiszolgáltatják őket a teljesen felkészületlen, pedagógus végzettséggel nem rendelkező, hirtelen oktatóvá avanzsált vállalkozóknak, az iskolákon belül már aggódnak azon, hogy nem lesz elégséges a pedagógus végzettségű oktató. Mit van mit tenni, nincs elég, az előírásoknak megfelelő oktató, a jól bevált megoldást alkalmazza itt is a kormány: lazítanak az előírásokon, kitolják a határidőket és ehhez hasonlók.
Az LMP teljes egészében elhibázottnak tartja és a magyar társadalomra nézve károsnak ezt a szakképzési törvényt. Mi azt mondjuk, hogy az oktatásnak, ezen belül (Az elnök csenget.) a szakképzésnek a társadalom igényeit kellene kiszolgálnia, nem pedig a munkerőpiac speciális igényeit. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť