DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban ritka helyzet, ha az ember a saját szavaira reagálhat. De nagyon szívesen teszem, hiszen újdonságról is be tudok számolni képviselő asszonynak, de mielőtt, ha már a szavakról és a szavak mondóiról van szó, mielőtt erre válaszolnék, azért nem lehet a hitelesség kérdése előtt szó nélkül elmenni, hiszen egy olyan Szocialista Párt részéről halljuk ezeket az igényeket, ha tetszik, halljuk ezeket a vádakat (Gúr Nándor közbeszól. - Moraj az MSZP soraiból.), amely Szocialista Párt, amikor kormányon volt, akkor nemcsak hogy nem ebbe az irányba lépett, hanem ez az egyetlen párt a rendszerváltás óta, aki csökkentette a szociális szférában dolgozók keresetét. Hiszen azzal, hogy önök elvették a 13. havi bért, azzal önök átlagosan minden szociális dolgozó éves jövedelmét 150 ezer forinttal csökkentették. Ha ezt kiszámolja, képviselő asszony, beszorozza 95 ezer, szociális szférában dolgozónak a létszámával, akkor látja, hogy 10 milliárdos nagyságrendű összeget húztak ki ezeknek az embereknek a zsebéből önök 2008-2009 táján, és nem volt még a rendszerváltás óta egyetlenegy kormány sem, amelyik megtette volna ezt, amelyik a szociális szférában dolgozóktól vett volna el pénzt. (Korózs Lajos: Utoljára mi emeltünk bért!) Sok olyan volt, amelyik igyekezett megőrizni az értékét a szociális béreknek. Volt olyan is, amelyiknek sikerült emelnie is ezen.
Kicsit furcsállottam azt a mondatát, hogy az ágazati bérpótlék nem béremelés. Az ágazati bérpótlék igenis többletjövedelmet jelent a szociális szférában dolgozók számára, valóban bővíthető és nagyobb mértékű is lehet, de valamiféle előrelépést azért jelentett. De nem lehet összehasonlítani azzal a szociális politikával, ami a rendszerváltás óta egyetlenként ezeknek az embereknek a bérét csökkentette 2008-2009-ben. Ennyit a hitelesség kérdéséről.
Az elmúlt időszakban több irányból is igyekeztünk javítani a szociális szférában dolgozók helyzetén, hiszen emberfeletti a munka, amit végeznek, óriási a leterheltségük, fizikailag is nagyon megterhelő és nyilván lelkileg is nagyon megterhelő ebben a szférában dolgozni, és valóban hivatástudatra van szükség ahhoz, hogy valaki, akár szakképzettséggel rendelkező személy is megmaradjon itt. És tudjuk, hogy ezek a bérek igencsak alacsonyak ahhoz a munkához képest, amit ezek az emberek végeznek, ezért gondoltuk azt, hogy méltányos az ő kérésük a bérfejlesztéssel kapcsolatban.
Egyrészről nyilván, akik a legkevesebbet kerestek, és a minimálbér környékén volt a jövedelmük, azok számára a minimálbérnek a 30 ezer forinttal történő megemelése és mellette a családi típusú adózásnak a bevezetése jelentett előrelépést. És mindenki számára, aki a szociális szférában dolgozik, azok számára pedig az az ágazati bérpótlék, amit ön becsmérlően emlegetett csak az imént, az mégiscsak 93 ezer embernek 6 ezertől 17 200 forintig terjedő jövedelemnövekményt okozott. Összességében 12 milliárd forintot fordított erre pluszban a költségvetés idén is és tavaly is. 2014-ben, 2015-ben egyaránt garantáltuk ezt, és nyilván a továbbiakban is garantálni fogjuk. Ez egy ágazati bérpótlék, ami a szociális szférában még nem volt.
És ön is jól tudhatja, hogy a kormány május 20-i döntésével további forrásokat csoportosított pontosan a szociális szférában dolgozók bérének növelésére, 7,6 milliárd forinttal növekszik az az összeg, amit a költségvetésből erre fordítunk.
(14.20)
Ez a belső bérfeszültséget oldja fel, pontosan annak a körülbelül 65 ezer magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személynek segít, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek, magasabb a képzettségi fokuk. Sokkal fontosabb, hogy erre fordítsunk összegeket, és őket megtartsuk ezen a pályán, mint sok más dolog. Éppen ezért döntött a kormány, hogy idén július 1-jétől, ahogy itt, a parlamentben is már korábban elhangzott, átlagosan havonta ezeknek az embereknek 16 ezer forint bruttó összeggel nő a jövedelmük.
Bízunk benne, hogy ez szakmai megtartó erő lesz, és bízunk benne, hogy érzik azok a tudással, szakmai tudással rendelkező és tapasztalt emberek, hogy igyekszünk megbecsülni a munkájukat, és ahol lehet, anyagilag is könnyítünk a helyzetükön. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť