DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A 26/2015-ös MVM-rendelet alapján kertészeti gépberuházásra 2015. május 18-ától forráskimerülésig, de legkésőbb 2015. június 1-jéig lehetett volna támogatási kérelmet benyújtani. A támogatás összege 10 milliárd forint, amelynek legalább 50 százaléka kis értékű gépberuházás, maximum 35 millió forint beruházási költség kérelmenként. A kis értékű gépberuházás benyújtási időszakába azonban néminemű hiba csúszott, hiszen nemhogy két hétig volt nyitva ez a pályázati lehetőség, hanem 2015. május 18-án reggel 8 órától mintegy 2 óráig, és 10 óra után be is kellett zárni ezt a pályázati ablakot, hiszen elfogyott a forrás.
Ennek pedig roppant egyszerű a magyarázata, hogy hogyan fordulhatott elő. A már említett rendelet melléklete tartalmazza a támogatható kertészeti gépek csoportját, azonban a 19/2015. irányító hatósági közlemény kibővítette ezt a csoportot, és beemelte a kertészeti gépek támogatható csoportjába a teleszkópos rakodókat, amelyek alapvetően, vagy mondhatnám, hogy szinte kizárólag a szántóföldi növénytermesztésben és az állattenyésztésben használatosak, és több tízmilliós értékük van.
Egészen furcsa módon alakultak ezek a dolgok. Kérdezném tisztelt miniszter urat, milyen lobbiérdek állt amögött, hogy a kertészeti kisgépek rovására ilyen gépeket kelljen beemelni a támogatotti sorba. És információink szerint egy nagy gépforgalmazónál előző héten már le is kötöttek jelentős darabszámot ebből a bizonyos gépből. Kérdezném tisztelt miniszter urat, mi lesz most így a kertészeti kisgépre pályázni akaró gazdákkal, mi lesz így azokkal a zöldség-gyümölcs termesztésben részt vevő gazdákkal, akik hoppon maradtak, és valószínűleg egy fideszes mutyi következtében nem jutottak gépekhez. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť